Υπ. Υποδομών: Υπόσχεται εκ των υστέρων άμεσες παρεμβάσεις

Την άμεση διάθεση 500.000.000 ευρώ για την εκτέλεση έργων στη Θεσσαλία υπόσχεται, κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε πριν από τρία χρόνια, μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού».

Σε μια προσπάθεια να άρει τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Τροπολογία

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας (κεντρική φωτό), δημιουργείται ένας έκτακτος μηχανισμός, ο οποίος βασίζεται αφενός στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές. Η ανάθεση των έργων επιταχύνεται μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας, ενώ προϋπόθεση αυτής είναι η προηγούμενη έκδοση απόφασης εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την επιλογή του αναδόχου προσκαλούνται τουλάχιστον τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων αντίστοιχης κατηγορίας υποδομών.


Ταχιάος: Κυνική ομολογία για την απένταξη κρίσιμων έργων

Κυνική ομολογία από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απένταξη των κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν από την ολική καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταχιάος παραδέχθηκε ότι τα έργα απεντάχθηκαν, ισχυριζόμενος πως «ο λόγος ήταν απλός, καθώς ήταν έργα που δεν μπορούσαν να ήταν κατασκευασμένα στις 31/12/2025» , υποστηρίζοντας μάλιστα πως το γεγονός της απένταξής τους από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν, αλλά θα υλοποιηθούν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που η κυβέρνηση ήδη έχει διασφαλίσει».

Μάλιστα, αντί να απολογηθεί, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που ασκεί κριτική λέγοντας πως κάποιοι επιθυμούν να σκυλεύσουν πάνω σε αυτή την κατάσταση και στον πόνο των πληγέντων. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν οι ευθύνες που επέρριψε ο Νίκος Ταχιάος στους τοπικούς δημάρχους.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα νεκρά ζώα, το οποίο έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται. Αναφερθήκατε στον δήμαρχο του Παλαμά. Θα σας πω λοιπόν, από ιδία μαρτυρία, ότι ο δήμαρχος Παλαμά ήταν ο κατεξοχήν δήμαρχος ο οποίος δεν συνεργάστηκε καθόλου στο θέμα των νεκρών ζώων» υποστήριξε ο υφυπουργός, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε να δώσει χώρο για την υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα