Στον γύψο με τους νέους Ποινικούς Κώδικες

Μόνη της ψηφίζει απόψε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο Φλωρίδη, με σύσσωμη την αντιπολίτευση και τους φορείς να τον καταγγέλλουν για ποινικό λαϊκισμό

Πολιτικά απομονωμένη είναι για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ψηφίζει απόψε -μόνη κι έρημη- το νομοσχέδιο Φλωρίδη με τους νέους Ποινικούς Κώδικες επιχειρώντας να εξοντώσει κάθε ελεύθερη φωνή και να οδηγήσει τους πάντες στη φυλακή.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει και να υπεραμύνεται των προωθούμενων αλλαγών, με τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα αντιμετωπιστεί η μικρομεσαία εγκληματικότητα και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι χρόνοι της ποινικής δίκης, η αντιπολίτευση ωστόσο σύσσωμη καταψηφίζει, καταλογίζοντας ποινικό λαϊκισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επιχειρεί να αποκρούσει τα ομαδικά πυρά ακόμα και από τους επιστημονικούς φορείς, προβάλλοντας τις θετικές, κατά την κυβέρνηση, διατάξεις, και διαμηνύοντας πως, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνεται εφεξής η ποινή στους πολιτικούς που δωροδοκούνται στα 4.000.000 ευρώ, από τα100.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, απάντησε στην κριτική επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πως επί των ημερών του με τον επίμαχο νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν δολοφόνοι, βιαστές, ληστές και έμποροι ναρκωτικών.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έβγαλε έξω αθρόως εγκληματίες, ήταν εκείνος που οδήγησε τους εγκληματίες ξανά στο έγκλημα. Το έγκλημα αυξήθηκε από τους νόμους σας. Αυτό ήταν το “καλημέρα” της κυβέρνησής σας – με το “καληνύχτα” αποφυλακίσατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας. Μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυσή σας είναι πολύ κοντά» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα αυξηθούν η εγκληματικότητα, αλλά και η συμφόρηση τόσο στις φυλακές όσο και στις δικαστικές αίθουσες, ενώ ρώτησε τον υπουργό για ποιον λόγο δεν εφαρμόζεται άμεσα η κατάργηση της ασυλίας των τραπεζιτών.

Ευθεία ρήξη

Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε λίγες ώρες μετά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δίχως ωστόσο να δίνεται πειστική απάντηση από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Γιώργο Φλωρίδη για το κράτος δικαίου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει πως οι νέοι Ποινικοί Κώδικες συνεισφέρουν στην υποβάθμισή του στην Ελλάδα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει τους προβολείς σε δήθεν υστερόβουλες εμμονές, αντί να ζητήσει συγγνώμη για συγκάλυψη σε δύο κρίσιμες υποθέσεις, αυτήν των υποκλοπών και των Τεμπών» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας αμέσως μετά, με φόντο το θετικό δημοσίευμα του «Economist», πως «την επόμενη φορά που θα ζητήσετε κάτι από την Ευρώπη, μην πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στον εκδότη του “Economist”».

Τότε, ο Γιώργος Φλωρίδης, για πολλοστή φορά, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως σε όλα τα κράτη ενδεχομένως να εμφανίζονται ρωγμές και ελλείμματα στο κράτος δικαίου, ωστόσο απαιτείται σοβαρή κριτική και όχι μικροπολιτική από την αντιπολίτευση. «Δεν γίνεται να αμφισβητεί η αντιπολίτευση συλλήβδην τη χώρα της, επειδή δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρά τα καθήκοντά της. Να ψάχνουν αντιπολίτευση έξω για να εκτελωνιστεί εδω!» όπως είπε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως επιτέθηκε στην κυβέρνηση και λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, υποστηρίζοντας ότι νομοθετείται ο ποινικός λαϊκισμός. «Αυξάνετε οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί για να δείξετε ότι δήθεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια» υποστήριξε, καταγγέλλοντας μπίζνα της κυβέρνησης με το σωφρονιστικό σύστημα και προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο καταργεί και συρρικνώνει διαδικασίες της ποινικής δίκης, προκρίνοντας προχειρότητα και fast track διαδικασίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα