Αδύναμος κρίκος για τη Ν.Δ. ο Καραμανλής

Σέρνει στον βυθό την κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που του ζητάνε να παραιτηθεί ή από βουλευτής ή από την ασυλία

Οσο προχωράνε οι έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής γίνεται ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής παράταξης.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον έχουν αντιληφθεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, γι’ αυτό το τελευταίο 48ωρο έχουν πληθύνει οι φωνές εκείνες που τον «αδειάζουν» και του ζητάνε να παραιτηθεί ή από βουλευτής ή από τη βουλευτική ασυλία, καθώς βλέπουν ότι παρασέρνει στον βυθό όλη την κυβέρνηση και ιδίως τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και εξαφανισμένος, όμως όσο η κατακραυγή μεγαλώνει δεν λείπουν και οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι είναι τελικά κοντά στην παραίτησή του. Είναι προφανές πως το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί εμμέσως πλην σαφώς ασφυκτική πίεση στον πρώην υπουργό να δώσει μόνος του μία διέξοδο, καθώς θεωρούν πλέον ότι η παραμονή τού κάνει ζημιά, αφού η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο δεν ξεχάστηκε και δεν κρίθηκε στις εκλογές, όπως έλεγαν λαλίστατοι υπουργοί, αλλά απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιστεύει σε ποσοστό 80% ότι επιχειρείται συγκάλυψη και ζητάει απονομή δικαιοσύνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, αν όχι πανικός, για τη σημαντική δημοσκοπική υποχώρηση των τελευταίων ημερών, όπως έδειξε η έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε πτώση 4 μονάδων και που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών (αλλά και στην ακρίβεια και την ανασφάλεια). Ομως και η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είναι πλέον η καλύτερη, αφού χάνει σε δημοφιλία και είναι δεύτερος μετά τον… κανένα! Για τις δημοσκοπήσεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τους συνεργάτες του στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, και λέγεται πως ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος. Στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να ανακόψουν αυτή την ταχύτατη φθίνουσα δημοσκοπική τροχιά και αναζητούν μια πρωτοβουλία για την ανάκτηση των κινήσεων που είναι πιθανόν να αφορά τα Τέμπη και τον πρώην υπουργό.

Δηλώσεις

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών με τις οποίες ζητούν από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του. «Εάν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα» είπε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης, που είναι και στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε: «Δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται ερμηνεία». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης, που είχε πει την Πέμπτη πως θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία αν ήταν στη θέση του Κώστα Καραμανλή.

«Εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα» είχε πει, προσθέτοντας: «Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω». Χθες και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας είπε πως κι αυτός θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία. Σημαντική ωστόσο θεωρείται και η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είπε πως, αν ο ίδιος είχε την πολιτική ευθύνη, τότε δεν θα ήταν υποψήφιος. «Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα την πολιτική ευθύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, εμφανώς διαφοροποιημένη είναι και η επίσημη κυβερνητική θέση, όπως εκφράζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. «Κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη» είπε χθες σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, υπάρχει κάποιος που έδειξε η Δικαιοσύνη, υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο; “Οχι” είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους τους καθορίζει η Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν ο εισαγγελέας στη Λάρισα αποδώσει ευθύνες στον κ. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «χυδαία εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός. Ωστόσο σημείωσε ότι θα ελεγχθεί ως υπουργός, είτε έχει τη βουλευτική ασυλία είτε όχι.


Κυνική ομολογία Μητσοτάκη για την Εξεταστική- παρωδία

Σε μία αδιανόητη όσο και κυνική δήλωση προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, ομολόγησε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη έγινε όχι για τη διερεύνηση της αλήθειας, αλλά για τα μάτια του κόσμου και με στόχο να θολώσει τα πράγματα απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δικαιολογημένο τον πόνο των συγγενών» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς από μία Εξεταστική στη Βουλή, αν δει κανείς το κλίμα το οποίο επικράτησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε άκρη. Και βέβαια η δική μας δουλειά, η δουλειά της κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

«Πολιτική σπέκουλα»

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει «πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία των Τεμπών» και ζήτησε «να αφήσουν όλοι τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», καθώς στόχος της κυβέρνησης «είναι να λάμψει η αλήθεια». «Μια εθνική τραγωδία δεν πρέπει να κομματικοποιείται. Εμείς ως Ν.Δ. ουδέποτε ακολουθήσαμε τέτοια διαδρομή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν a priori ευθύνες. Κανείς δεν είναι a priori ένοχος και a priori αθώος. Ομως η διαρκής προσπάθεια αποκόμισης κομματικού οφέλους δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη». Επισήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για «να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ ξανά» και προανήγγειλε ότι σε λίγες εβδομάδες θα γίνει απολογισμός των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.


Σωσίβιο Σπίρτζη στον πρώην υπ. Μεταφορών με την κίνηση τακτικής

Στη μήνυση ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαρίσης για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών που υπέβαλαν οι γονείς των θυμάτων της τραγωδίας, στην 3η θέση, αμέσως μετά το όνομα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, ακολουθεί το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη, τέως υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περιλαμβάνεται και αυτός στον κατάλογο όσων οφείλουν εξηγήσεις επειδή με πράξεις και παραλείψεις τους, όπως η καθυστέρηση της αμαρτωλής σύμβασης 717, η χώρα δεν κατάφερε να διαθέτει αξιόπιστο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Οι Ερινύες φαίνεται πως άρχισαν να τον κυκλώνουν. Και αντί να αναμένει τη διαβίβαση στη Βουλή της προανακριτικής έρευνας, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα προσκρούσει και στην αφεντιά του και θα ζητηθεί η παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη, σπεύδει να παρακαλέσει να τεθεί υπό την κρίση της Βουλής. Να πέσει, δηλαδή, στα μαλακά και στα χέρια της συντεχνίας του, αφού αυτό το νόημα έχει η κωλοτούμπα που επιχείρησε, δίνοντας σωσίβιο στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κ. Αχ. Καραμανλή, που θέλουν… όπως ο διάολος το λιβάνι να αποφύγουν τον βαρύ πέλεκυ του φυσικού δικαστή.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Χρήστος Σπίρτζης, που… θρηνεί κι αυτός γοερά για τις απώλειες, ζητά την ενεργοποίηση όσων προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αναφέρει πως «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία, που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ιδίου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή, στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Η κίνησή του, που μάλλον αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται υποκριτική. «Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τού εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης. «Εάν η Σύμβαση 717/14 είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθεί και είχαν παραδοθεί και λειτουργούσαν τα σχετικά συστήματα ασφαλείας – ελέγχου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η επέλευση του δυστυχήματος» συνάγει ο ανακριτής της Λάρισας, εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης. Σε ευθυγράμμιση με τη γραμμή Μαξίμου, ο Χ. Σπίρτζης κατηγορεί την Ευρωπαία εισαγγελέα για πλημμελή άσκηση καθήκοντος και, μιλώντας σε συντάκτη της «δημοκρατίας» ισχυρίζεται ότι η εκτέλεση της επίμαχης 717 «δεν συνδέεται με το δυστύχημα, όπως εξαρχής είπα. Επρεπε να υπάρχουν τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία από καιρό δεν λειτουργούσαν».


Φοβούνται ξέσπασμα οργής στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τις ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών σε συλλογική της υπόθεση, δεν μπορεί σήμερα να απορεί μπροστά σε αυτό το κύμα οργής που κινδυνεύει να «πνίξει» τους βουλευτές και τους υπουργούς της. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι οι δύο υπεύθυνοι του διπλού εγκλήματος (σύγκρουση και αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος), όμως η υπόθεση της συγκάλυψης αφορά το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κάπως έτσι είχαμε χθες τις πρώτες ανακοινώσεις από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, με τις οποίες ζητούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος να μη δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Να μη δώσει το «παρών»

Οι γονείς της Χρύσας, της Αναστασίας και της Θώμης Πλακιά, που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητούν με ανακοίνωσή τους να μη δώσει το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα. Με την ανακοίνωσή τους, η οποία αναρτήθηκε και σε τοπικά sites της πόλης των Τρικάλων, ζητούν από την κυρία Παπακώστα να δείξει σεβασμό απέναντι στα παιδιά τους και να μη δώσει το «παρών».

Σε περίπτωση που τελικά αυτό συμβεί, οι οικογένειας Νίκου και Δημήτρη Πλακιά ζητούν από τους συμμετέχοντες στην παρέλαση να μη γυρίσουν το κεφάλι τους προς την εξέδρα των επισήμων και παροτρύνουν να γίνει το ίδιο σε όλους τους νομούς της χώρας που θα βρίσκονται βουλευτές της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφορμή για νέες ανακοινώσεις από τους συγγενείς των θυμάτων εις βάρος των «γαλάζιων» βουλευτών ιδιαίτερα της επαρχίας. Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, έχει θορυβήσει πολλούς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κύμα λαϊκής οργής για μια υπόθεση όπως το έγκλημα των Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα