Αδίστακτοι και μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ

Πριν καλά καλά γίνει γνωστή η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που απαγορεύει στον Ν. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για ποιους λόγους ήταν στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ, η κυβέρνηση όχι μόνο προϊδέασε πως θα την παραβιάσει, αλλά έστειλε και μήνυμα στην ΑΔΑΕ να μην ενημερώσει τη Δευτέρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Δεν πρόλαβε καλά καλά να γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που απαγορεύει στον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για ποιους λόγους ήταν στόχος τηλεφωνικής παρακολούθησης από την ΕΥΠ την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και η κυβέρνηση όχι μόνο προϊδέασε πως θα την παραβιάσει, αλλά έστειλε και μήνυμα στην ΑΔΑΕ να πράξει αναλόγως και να μην ενημερώσει τη Δευτέρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για το υλικό που είχε συλλεχθεί από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, μετά την επιβολή εις βάρος του τού μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ομως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, λειτουργώντας ως κοινός παραβάτης, υποστήριξε μέσω διαρροών υπουργών κυρίως όμως του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη πως:

– Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

– Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021, που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο, δηλαδή, όπως είπε, τον νόμο που ίσχυε πριν από τις αλλαγές που έγιναν μετά τα γεγονότα του 2022.

– Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή», δηλαδή ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

Ο κ. Μαρινάκης, αφού προβαίνει σε ορισμένες ακόμα νομικές ακροβασίες, ανέφερε: «Δεν ευσταθεί ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση έπειτα από τα γεγονότα του 2022, αποδεχόμενη ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση». «Ηταν αναμενόμενο, το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του 2021 ήταν ελλιπής, ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε, και από κει και πέρα, βέβαια, αυτό η απόφαση επί της ουσίας το επικυρώνει» είπε κάνοντας το μαύρο άσπρο.

Κυβέρνηση παραβάτης

Δεν χωρά αμφιβολία πως η κυβέρνηση παραβάτης με τους ισχυρισμούς αυτούς συστήνει στην ΑΔΑΕ να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, καθώς βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού θα αποκαλυφθούν όλα όσα πάση θυσία θέλει να αποκρύψει για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, που το βρίσκει ξανά μπροστά της δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Επίσης, το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων γεγονότων που η κυβέρνηση είχε κρύψει κάτω από το χαλί στις εκλογές του 2023, αλλά τώρα γιγαντώνονται και την απειλούν, όπως είναι η τραγωδία των Τεμπών, η ακρίβεια που εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη, η ανασφάλεια λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας, η διάλυση του ΕΣΥ. Επίσης, το σκάνδαλο των υποκλοπών, που ξαναζωντανεύει, αγγίζει ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός ήταν αρμόδιος για τη λειτουργία της ΕΥΠ το επίμαχο διάστημα.


Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη, που προανήγγειλε νέες νομικές ενέργειες

Σκληρή κόντρα με φόντο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικώς με το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ενημέρωση των παρακολουθουμένων, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό, προκλήθηκε στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για την πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και των συκοφαντών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας πως το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε τόσο στη Ν.Δ., κάνοντας λόγο για γελοιοποίηση των συκοφαντών και όλων όσοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την υπόληψή του, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη προσωπικά για τα περί εκβιαζομένου.

Απαντώντας, ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε πως αυτή η απόφαση δείχνει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ενώ επέμεινε πως το ΣτΕ δεν θεωρεί αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιάρα του 2022, τον οποίο καταγράφει ως θετικό βήμα, αλλά θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη που είχε καταργηθεί από τον νόμο Τσιάρα. Ο τελευταίος υπερασπίστηκε τη διάταξή του από βήματος, λέγοντας απευθυνόμενος προς τα «πράσινα» έδρανα πως «δεν είναι α λα καρτ η Δικαιοσύνη.

Οταν μας αρέσει η Δικαιοσύνη, είναι καλή, όταν δεν μας αρέσει, όχι. Εγώ πάντα είχα την άποψη ότι θέματα ασφάλειας δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται». Ανταπαντώντας, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως η Ν.Δ. είναι «ένα κόμμα-ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών» και πως βρίσκεται σε βέρτιγκο ύστερα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Θα μάθω τη Δευτέρα ποιος ήταν ο λόγος για να με βαπτίσετε “πράκτορα”, προκειμένου να μην ηγηθώ της προσπάθειας αυτής που κάνουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Εμπλοκή στις εσωκομματικές εκλογές, αυτός είναι ο λόγος!» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προανήγγειλε νέα νομικά βήματα εντός και εκτός Ελλάδας, σχολιάζοντας πως το ΠΑΣΟΚ «εξευτέλισε το παρακράτος των υποκλοπών και της συγκάλυψης», ενώ, όπως εκτίμησε, το ΣτΕ με την απόφασή του «είπε “μπάστα” στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Οπως όλα δείχνουν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εντείνοντας το πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές.


Αγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση με την οποία το ΣτΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που στερούσε από τα θύματα υποκλοπών τη δυνατότητα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ και καλεί την Αρχή να ενημερώσει τον Ν. Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του έδωσε αφορμή για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Την αρχή έκανε η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει, επιτέλους, και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθηση. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία».

Ακολούθησε δριμύ σχόλιο του ΠΑΣΟΚ. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές”, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το “πόθεν έσχες”. Την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη». Για ταύτιση «με το παρακράτος της Δεξιάς» τον κατηγόρησε ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας τον Ν. Ανδρουλάκη και το επιτελείο του ότι «έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η “ουρά” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος».

Σημειώνεται, πάντως, και η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης, που καλεί τον Ν. Ανδρουλάκη «να πράξει το αυτονόητο» και να υποβάλει μηνύσεις στους Μητσοτάκη – Δημητριάδη, «αν δεν φοβάται κάτι». Η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι η απόφαση «εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη, που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους δικαίου».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα