Έκθεση-κόλαφος του ΟΟΣΑ για το ΕΣΥ

Με βάση το «Προφίλ Υγείας 2023» οι δημόσιες δαπάνες (62%) είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται σε 81%

Γκρεμίζει συθέμελα το «γαλάζιο» αφήγημα για την κατάσταση στο ΕΣΥ η αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία, το οποίο αναφέρεται στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, στο υψηλό κόστος περίθαλψης, αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού. Η έκθεση του οργανισμού είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, η οποία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πανηγυρίζει για τα δήθεν επιτεύγματά της, ενώ στην ουσία βάζει ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα, με βάση την έκθεση «State of Health in the EU, Ελλάδα Προφίλ Υγείας 2023», η οποία συντάχθηκε βασισμένη σε εθνικά επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρασχέθηκαν στη Eurostat και στον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας παραμένει σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, με 1.874 ευρώ κατά κεφαλήν το 2021 η Ελλάδα διέθεσε λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου των συνολικών δαπανών για την Υγεία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης (62%), αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται σε 81%. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών δαπανών έχει τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών (33%), ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ε.Ε. (15%), σύμφωνα με όσα αναφέρονται.

Αναφορικώς με την προσβασιμότητα, επισημαίνεται πως τα ποσοστά των αναφερόμενων μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα (9,0%) είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2,2%). Οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες που αναφέρονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι υπερτριπλάσιες από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση. Την ίδια ώρα τονίζεται πως το κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα παραμέλησης της περίθαλψης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις υψηλές άμεσες ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την έκθεση, ναι μεν οι δαπάνες για την Υγεία έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. Ιστορικά, οι δαπάνες της Ελλάδας για την Υγεία ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., και ειδικότερα μετά την εφαρμογή ευρέος φάσματος μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους και την αποδοτικότητα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2009. Ακόμη, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα διαθέτει λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., καθώς ο συνολικός αριθμός νοσοκομειακών κλινών (σε Μονάδες Εντατικής και μη Εντατικής Θεραπείας) μειώθηκε σταδιακά από το 2000, φθάνοντας τις 4,3 ανά 1.000 κατοίκους το 2021, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που είναι 4,8 κλίνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα