Δωρεάν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ -1,5 χρόνο από την εξαγγελία του- το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου

Επειτα από καθυστέρηση… 1,5 χρόνου και παρότι είναι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να αρχίσουν οι δωρεάν εξετάσεις τραχήλου μήτρας, που αφορά περίπου 2.500.000 γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών. Οπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2025, με κόστος 103.195.355,16 ευρώ, που χρηματοδοτείται πλήρως από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα πρώτα sms αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα των ωφελούμενων γυναικών από την ερχόμενη εβδομάδα, με τη δράση να στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση ευρημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ το μόνο που απομένει για να αποσταλούν είναι τα παραπεμπτικά και να καταχωριστούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, είναι ορισμένες τυπικές διευθετήσεις στα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα πρώτα sms για τεστ παπ θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε γυναίκες της ηλικιακής ομάδας από 21 έως 29 ετών, ενώ στη συνέχεια, και εντός εύλογου χρόνου, αναμένεται να συνταχθούν παραπεμπτικά HPV-DNA test για τις ωφελούμενες γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-65 ετών.

Self-sampling

Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, που κοινοποιήθηκε μέσω της ΚΥΑ, δεν θα περιληφθεί τελικά η τεχνική του self-sampling, δηλαδή της αυτοδειγματοληψίας, που είχε προαναγγελθεί στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, και, όπως είχε αναφερθεί, ήταν ένας τρόπος ώστε να φτάσει ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ πλέον μένει να προσδιοριστεί πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στον δωρεάν έλεγχο οι γυναίκες με δύσκολη προσβασιμότητα!

Ως προς τα σημεία όπου θα γίνονται οι εξετάσεις του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», τονίζεται ότι αυτές θα πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας υγείας (όπως Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές), οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ περιγράφονται αναλυτικά τα ποσά των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται από το υπουργείο Υγείας.

Οπως ορίζεται στο ΦΕΚ, το κόστος της ιατρικής επίσκεψης για τη δειγματοληψία ορίζεται σε 25 ευρώ, η τιμή αποζημίωσης για τη διεξαγωγή HPV-DNA test ορίζεται στα 80 ευρώ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV-DNA test. Επίσης, η τιμή αποζημίωσης για τη διενέργεια τεστ παπ ορίζεται στα 13,32 ευρώ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης τεστ παπ, ενώ αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας δράσης η τιμή της αποζημίωσης για κολποσκόπηση ορίζεται στα 40 ευρώ και η τιμή της αποζημίωσης για τη διενέργεια βιοψίας ορίζεται στα 30 €. Οι ωφελούμενες θα λαμβάνουν το παραπεμπτικό της εξέτασης ηλεκτρονικά είτε μέσω sms στο κινητό τηλέφωνό τους είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.


Οι ωφελούμενες της δράσης και οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ωφελούμενες της δράσης είναι «οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια», με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν να είναι οι εξής: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21-65 ετών, β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, γ) να μην έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου, δ) να μην έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9, ε) να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0, στ) να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, ζ) εάν ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα μεταξύ 21-29 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής και η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα μεταξύ 30-65 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα