Σε έξαρση η μηνιγγίτιδα, νέο κρούσμα στην Καλαμάτα

Σημειώθηκε σε λύκειο της πόλης και επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις το περασμένο Σάββατο

Την ώρα που η ανησυχία των επιδημιολόγων έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά την εμφάνιση τριών σοβαρών κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στη φοιτητική κοινότητα της Πάτρας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σημειώθηκε ακόμα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά στην Καλαμάτα, σε λύκειο της πόλης.

Το κρούσμα μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με το messinialive, επιβεβαιώθηκε το Σάββατο (09/03/2024) με εργαστηριακές εξετάσεις και αμέσως ειδοποιήθηκαν η διεύθυνση του σχολείου στην Καλαμάτα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ο δήμος. Για το περιστατικό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Φάβας ενημέρωσε το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, ενώ ενημερώθηκε και ο υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι φάνηκαν καθησυχαστικοί, καθώς πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα, που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο με την προβλεπόμενη αγωγή, είναι υπό παρακολούθηση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επιτηρεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ως υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και ενημερώνει αρμοδίως το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που παρείχε, εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα. Ακολούθησε ο 20χρονος φοιτητής από την Πάτρα και τώρα το κρούσμα στην Καλαμάτα. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας φτάνει τα 14.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετός και εξάνθημα) πρέπει αμέσως να απευθύνονται σε γιατρό. Οι γιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο. O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενηλίκους επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος, ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια, προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς. Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους τρεις φοιτητές στην Πάτρα, ήδη από το πρωί της περασμένης Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα έχει καταφτάσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα προκειμένου να ιχνηλατήσει τις επαφές των κρουσμάτων και να τους χορηγηθούν εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, καθώς και προληπτική θεραπεία χημειοπροφύλαξης. Σχετικά με τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή σε ομάδα της πόλης, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα