Συναγερμός στην Πάτρα για τη μηνιγγίτιδα

Μετά την έξαρση της νόσου στη φοιτητική κοινότητα οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα εν όψει καρναβαλιού

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιδημιολόγους από την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στη φοιτητική κοινότητα της Πάτρας, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνιστούν «έξαρση», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και έτσι οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα με αφορμή το Πατρινό Καρναβάλι. Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 5.000 φοιτητές!

Από την άλλη, ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εκτιμώμενη πορεία των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής Ματίνα Παγώνη και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες της αχαϊκής πρωτεύουσας, χθες το μεσημέρι στελέχη του ΕΟΔΥ συναντήθηκαν με φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη νόσο και τον τρόπο που μεταδίδεται, μια και ένα από τα τελευταία κρούσματα εμφανίστηκε σε φοιτήτρια του συγκεκριμένου τμήματος που, ευτυχώς, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, βγήκε από κλίνη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο και νοσηλεύεται πλέον σε παθολογική κλινική.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στόχος των υγειονομικών Αρχών είναι να περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, λόγω του συνωστισμού του καρναβαλιού. «Αυτός είναι ο στόχος. Κι αν χρειαστεί θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τον αριθμό των φορέων, που είναι συνήθως ασυμπτωματικοί. Θέλουμε να μειώσουμε την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα γίνει και εμβολιασμός» τόνισε, ενώ παράλληλα μετέφερε τις συστάσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, με τους οποίους βρίσκεται σε στενή επαφή. «Αν κάποιος παρουσιάσει εξάνθημα και πυρετό, πρέπει να πάει αμέσως σε γιατρό. Επίσης πρέπει όλοι να αποφεύγουν τις στενές επαφές με ασθενείς που νοσούν όταν δεν ξέρουν από τι ακριβώς πάσχουν και βεβαίως δεν πρέπει να φιλάμε άτομο που έχει εξάνθημα και πυρετό», όπως δήλωσε.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων Ελλάδος Βαγγέλη Τούλη, δεν πρόκειται για ιογενή, αλλά για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι διεισδυτική και περισσότερο επικίνδυνη, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και την αποφυγή της παραμονής σε χώρους με συνωστισμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα