Μηνιγγίτιδα: Μεγαλώνει η ανησυχία των ειδικών

Οι επιστήμονες φοβούνται αύξηση κρουσμάτων κατά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπου χιλιάδες κόσμος θα συγκεντρωθεί στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι από την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που εντοπίζονται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, με τον αριθμό των νοσησάντων να φτάνει τους 14 από τις αρχές του 2024. Το μεγαλύτερο άγχος των επιστημόνων αφορά την περίοδο της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, όπου χιλιάδες κόσμος αναμένεται να συγκεντρωθεί στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για να διασκεδάσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Πάτρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εντοπιστεί τρία σοβαρά κρούσματα εντός της φοιτητικής κοινότητας, ενώ ο 20χρονος φοιτητής που μολύνθηκε στις αρχές Μαρτίου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική με τον αέρα, μεταφέρεται από τα σταγονίδια του σάλιου και μπορεί πολύ εύκολα να πάρει διαστάσεις επιδημίας, ιδίως σε χώρους με αυξημένη συνάθροιση ατόμων. Παρά όμως την ευκολία μετάδοσής της, τα περισσότερα άτομα μπορεί να είναι φορείς χωρίς τα ίδια να νοσούν, με το ποσοστό των φορέων που εκδηλώνουν τη νόσο να είναι ελάχιστος.

Ως προς τους συνηθέστερους τύπους βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα υπολογίζεται ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων της βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά, ενώ τονίζεται ότι η περίοδος επώασης του επικίνδυνου βακτηρίου στο ανθρώπινο σώμα, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση της νόσου, είναι από 2 έως 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν συνήθως με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, τη δυσκαμψία του αυχένα, τον υψηλό πυρετό, τη σύγχυση ή τη μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, τάσεις για εμετό, δυσφορία στο φως και στους δυνατούς ήχους, ενώ μερικές φορές και ειδικότερα στα μικρά παιδιά εμφανίζονται συμπτώματα, όπως η ευερεθιστότητα και η υπνηλία. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν κάποια από τα παραπάνω ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από εξάνθημα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο αίτιο μηνιγγίτιδας, όπως είναι, για παράδειγμα, η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Μάλιστα, τα τρία πιο κοινά συμπτώματα μηνιγγίτιδας που εμφανίζονται στους ενήλικες είναι η αυχενική δυσκαμψία που εμφανίζεται στο 70% των περιπτώσεων μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε ενήλικες, ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός και η μεταβολή του επιπέδου συνείδησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, και τα τρία αυτά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στο 44%-46% όλων των περιπτώσεων μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Τέλος, ως προς τα μέτρα πρόληψης, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός θεωρείται το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, ενώ αναφέρουν ότι για να περιοριστεί η μετάδοση μέσω του αέρα, χρειάζεται αποφυγή στενής επαφής, καλός αερισμός χώρων και τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα