Συγκλονιστικές ήταν οι χθεσινές αποκαλύψεις για το τι προηγήθηκε της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Κύπρου. Με τίτλο «Επιστολές που καίνε – Διαπίστωσαν τον κίνδυνο, τον συζητούσαν, τίποτε δεν έγινε» η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε τις επιστολές μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου με θέμα το φονικό -όπως αποδείχτηκε- φορτίο που φυλασσόταν από το 2009 στη ναυτική βάση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τίποτε δεν έγινε, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας εγκληματικών παραλείψεων».
Στην πρώτη του επιστολή προς το κυπριακό υπουργείο Αμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου στις 28 Μαΐου 2009, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη υπέβαλε την παραίτησή του, τόνιζε τους κινδύνους από την υπαίθρια στοίβαξη των κοντέινερ.
Εξι μήνες αργότερα, ο Τσαλικίδης επανήλθε στο θέμα – αν και προηγήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη. Σε αυτή τη δεύτερη επιστολή του ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επαναλάμβανε τις ανησυχίες του για την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος φορτίου του πλοίου «Monchegorsk».
Το υπουργείο Αμυνας αντέδρασε τρεις εβδομάδες αργότερα και με επιστολή του προς το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε επανεξέταση του θέματος. Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, όμως, επικαλέστηκε «πολιτικούς λόγους», για τους οποίους «δεν δικαιολογείται προς το παρόν οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι δύο επιστολές Τσαλικίδη «έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου» για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο υλικό που τελικά μετατράπηκε σε φονική βόμβα μεγατόνων, ενώ, πάντα σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, οι επιστολές που έστελνε ο αδικοχαμένος διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, προχθές «έκαναν φτερά» από το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.
Συγκλονιστική ήταν και η αποκάλυψη της εφημερίδας «Πολίτης» για το περιεχόμενο της συνομιλίας του πλοιάρχου Ιωαννίδη με τον συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη. «Ο μοναδικός άνθρωπος που επικοινώνησε ο μακαρίτης ήμουν εγώ και μου είπε ότι είχε ενημερώσει και τον αρχηγό. Μου είπε ότι ακούγονται μικρές εκρήξεις μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο και άναψε και φωτιά που επεκτάθηκε στα χόρτα που βρίσκονται γύρω από τα υπόλοιπα» είπε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης. Σύμφωνα μάλιστα με τον «Πολίτη», ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ήταν και ο μόνος άνθρωπος που γνώριζε πλήρως το περιεχόμενο του φορτίου των κοντέινερ, αφού το 2009 ήταν εκείνος που είχε κάνει την πλήρη καταγραφή του στα αμπάρια του «Monchegorsk».
Τέλος, μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους, αλλά και οργής για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις των υπευθύνων τελέστηκαν δημοσία δαπάνη οι κηδείες των οκτώ εκ των δώδεκα αδικοχαμένων θυμάτων.
Γιώργος Τραπεζιώτης