Ο Χάρης, η Εύα και οι άλλοι 17 εντός εκτός και επί τα… αυτά

Με κάθε τρόπο ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την ώρα όμως που φουντώνει η εσωκομματική εξέγερση εναντίον του και ο ένας μετά τον άλλον του δείχνουν την έξοδο.

Χθες μία ακόμη βουλευτής, η «βενιζελική» Εύα Καϊλή, ζήτησε να γίνει αμέσως συνέδριο για την αλλαγή ηγεσίας, εκατό στελέχη και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κυκλοφόρησαν μανιφέστο που στρέφεται εναντίον των επιλογών του κ. Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης -ο οποίος πρόσφατα είχε σύσκεψη με 17 βουλευτές- φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να σκέπτεται ακόμη και την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ!

Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει πάντως να θεωρεί το ΠΑΣΟΚ «οικογενειακή υπόθεση» και έχει αρχίσει μάλιστα τη δραστηριότητά του ως πρόεδρος διοργανώνοντας από το γραφείο του στην Ιπποκράτους περιοδείες ανά την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι εισηγήσεις που δέχεται είναι αντικρουόμενες, με στενούς συνεργάτες του να τον παροτρύνουν να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες, αλλά και στελέχη να του ζητούν να οδηγήσει εκείνος το κόμμα στις εκλογές.

Οι περισσότεροι εκ των δελφίνων πάντως τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής δίνοντας το περιθώριο στον Γ. Παπανδρέου να κινήσει εκείνος τις διαδικασίες, πιθανότατα αφού διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιανουάριο. Τη διαδοχή αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να διεκδικήσουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος, πιθανώς και η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η ομάδα Παπουτσή. Επαφές με το στρατόπεδο Βενιζέλου φέρονται να πραγματοποιούν οι Κ. Σκανδαλίδης και Δ. Ρέππας, καθώς και οι λεγόμενοι «προεδρικοί». Απορρίπτοντας τους τρεις (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης), με τον κ. Βενιζέλο αναμένεται να συνταχθεί και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ γρίφος παραμένει η στάση του Μ. Χρυσοχοΐδη. Αντίθετα, στους τρεις έχει ήδη προσχωρήσει ο Η. Μόσιαλος, ενώ το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος παρέθεσε δείπνο στους τέσσερις προσφάτως στα Καλύβια.

Εκλογή προέδρου από συνέδριο θα προτιμούσε ο Ευ. Βενιζέλος. Αντίθετα η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία εκτιμάται ότι εξυπηρετεί περισσότερο τον Α. Λοβέρδο ή την Αννα Διαμαντοπούλου.

Εν τω μεταξύ χθες με πρωτοβουλία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Σακελλάρη 100 οργανωμένα στελέχη του κόμματος, κυρίως από τη γενιά των 30άρηδων, υπέγραψαν το κείμενο-φωτιά που εστάλη προς τα συλλογικά όργανα του κόμματος, στο οποίο καταγγέλλουν τη «συγκυβέρνηση» λέγοντας ότι «πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και δεν δικαιούται και δεν πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», ενώ αφήνουν υπαινιγμούς για μεθοδευμένη προσπάθεια ποδηγέτησης και διάλυσης του κόμματος από συμφέροντα που εκπροσωπούνται στο ΠΑΣΟΚ από πολιτικά πρόσωπα. «Η δημοκρατική παράταξη δεν εκχωρείται στις συντηρητικές δυνάμεις της διαπλοκής, που γιγαντώθηκαν και εντός του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στη βούληση της βάσης του» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα