Ιδού το δίδυμο της αναλγησίας!

«Λίπος» στους μεγαλοσυνταξιούχους των… 300 ευρώ ανακάλυψαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Με διάταξη που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο της νύχτας κόβουν τα παραπάνω ευρώ που έπαιρναν στα Δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών) και στα επιδόματα αδείας από τη μη υπαγωγή της μηνιαίας σύνταξής τους στις περικοπές.

Οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι είχαν από σπόντα δει τα δώρα τους να αυξάνονται κατά μερικές δεκάδες ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι είχαν δει τα δώρα τους να ψαλιδίζονται δραματικά, όχι επειδή τους λυπήθηκε η κυβέρνηση αλλά επειδή η σύνταξή τους ήταν μικρότερη ακόμη από τα δώρα που έπαιρναν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2010 η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα σχέδια της τρόικας και πολύ περισσότερο τα δικά της προχώρησε σε σημαντικές προσαρμογές στα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων, ηλικίας άνω των 60 ετών, ως εξής:

Το Δώρο των Χριστουγέννων στο ποσό των 400 ευρώ.

Το επίδομα εορτής του Πάσχα στο ποσό των 200 ευρώ.

Το επίδομα καλοκαιρινής αδείας στο ποσό των 200 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι μεγαλοσυνταξιούχοι εμφανίστηκαν να επωφελούνται από το μεγάλο ψαλίδι των περικοπών. Ετσι, όπως ανακάλυψαν, τα ασφαλιστικά τους ταμεία έπαιρναν δώρο 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, ενώ η σύνταξή τους ήταν 300 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση 350 ευρώ.

Τώρα με τη νέα διάταξη του διδύμου Βενιζέλου – Κουτρουμάνη ο 13ος μισθός συρρικνώνεται στα 300 ευρώ, ενώ αντίστοιχη μείωση επέρχεται και στα υπόλοιπα δύο επιδόματα, αδείας και Πάσχα, που μειώνονται στα 150 ευρώ το καθένα από το εξωφρενικό ύψος των 200 ευρώ!

Πρόκειται για μια απόφαση από την οποία δεν προκύπτει κανένα σπουδαίο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, αν σκεφτεί κάποιος ότι από τις πρώτες περικοπές που έγιναν στους μισθούς και στις συντάξεις το όφελος για τα κρατικά ταμεία δεν ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αστείες αυτές περικοπές έγιναν έπειτα από οικονομική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Υπόσχονται διαγραφή προστίμων έως 100% για να αυξήσουν τα έσοδα

Αυτόφωρο για όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ αλλά και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών με δυνατότητα πληρωμής «σε είδος» (μέσω ανταλλαγής εμπραγμάτων δικαιωμάτων, π.χ. ακινήτων) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ επαναφέρει την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 25%. Με την αλλαγή αυτή αδικούνται οι μερισματούχοι που έχουν εισόδημα κάτω των 26.000 ευρώ, αφού θα κληθούν να καταβάλουν τον ίδιο φόρο με εκείνους τους μερισματούχους που έχουν υψηλό εισόδημα.

Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι» της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 100% σε αυτά τα πρόστιμα. Οι δόσεις φτάνουν τις 60 και η απαλλαγή προσδιορίζεται στο 100%, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση έχει ως εξής:

* Απαλλαγή 100% στις προσαυξήσεις, με εφάπαξ καταβολή

* Απαλλαγή 90% για 2-12 δόσεις

* Απαλλαγή 75% για 13-24 δόσεις

* Απαλλαγή 60% για 25-36 δόσεις

* Απαλλαγή 45% για 37-48 δόσεις

* Απαλλαγή 25% για 49-60 δόσεις.

Με διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο, ενώ είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση ότι με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το Δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο Δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.

Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ καθιερώνεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτήν, προωθείται έκπτωση 100% στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις για καταβολή του ποσού εφάπαξ ή έως τρεις δόσεις, έκπτωση 75% έως έξι δόσεις, έκπτωση 50% έως εννέα δόσεις και 30% για όσους κεφαλαιοποιήσουν την οφειλή τους έως 31/12/2011.

Μ. Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4