Μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν εκ βάθρων τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με αλλαγές που θα βασίζονται σε τρεις πυλώνες ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι η δημόσια σύνταξη, ο δεύτερος πυλώνας μια επικουρική σύνταξη ως αποτέλεσμα συλλογικής σύμβασης ή άλλης παρόμοιας συμφωνίας και ο τρίτος πυλώνας, η ιδιωτική αποταμίευση του ενδιαφερομένου. Βασικά σημεία των προτάσεων που κατατέθηκαν μέσω της σχετικής έκθεσης είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία σχετική έκθεση της Ολλανδής εισηγήτριας Ρία Οομεν Ρούιτεν, καταθέτοντας τη δική τους άποψη σχετικά με τη «Λευκή Βίβλο» της Κομισιόν για τις συντάξεις. «Θα έπρεπε να εργαζόμαστε περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δηλώνει η ίδια στην Deutsche Welle και συμπληρώνει: «Σήμερα ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους είναι τουλάχιστον 55 ετών, οπότε χρειαζόμαστε περισσότερους νέους ασφαλισμένους. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και η παροχή κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου. Βέβαια, όποιος θέλει να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη σύνταξη δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τους νεοτέρους, πρέπει να αποταμιεύει και κάποια χρήματα».
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων διχάζουν το Ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φρεντερίκ Νταρντέν επιμένει σε υψηλές δημόσιες συντάξεις. Από την πλευρά της η 33χρονη ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Ινες Κριστίνα Ζούμπερ εξοργίζεται… «Λέτε ότι θα καταπολεμήσετε την ανεργία των νέων και την ίδια στιγμή ανεβάζετε το όριο συνταξιοδότησης. Ολα αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Θέλετε να διασφαλίσετε τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν μας λέτε τίποτα για τις εισφορές των εργοδοτών, οι οποίες μειώνονται και στην ουσία αντικαθίστανται από τραπεζικά προϊόντα» είπε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Πάντως η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένει: «Εγώ μπορώ να μιλήσω για την Ολλανδία, γιατί αυτό το παράδειγμα γνωρίζω καλύτερα και σας λέω ότι εκεί οι συνταξιούχοι δεν είναι φτωχοί. Η ελάχιστη σύνταξη είναι γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι έχουν επιπλέον εισοδήματα από τον δεύτερο πυλώνα».


