Ανοιξη στα μωβ χωράφια του Ομαλού, στα ολλανδικά τοπία της Χίου, στα λευκά και ρόδινα δάση με τις αμυγδαλιές και τις ροδακινιές σε Μαγνησία και Πέλλα και στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου τα ροζ δέντρα μπλέκονται με τον πωρόλιθο
{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}
Στον Ομαλό με τις τουλίπες, Κρήτη
Κάτω από τις χιονισμένες κορυφές των Λευκών Ορέων χωράφια ολόκληρα βάφονται μοβ από τον Μάρτιο, καθώς ανθίζουν οι πανέμορφες βραχόφιλες τουλίπες bakeri, σηματοδοτώντας τον ερχομό της άνοιξης στα ορεινά των Χανίων. Το ενδημικό είδος της Κρήτης με τα ρόδινα στα άκρα πέταλά του «στρώνει χαλί» στο οροπέδιο του Ομαλού προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα. Ο βιότοπος της τουλίπας καταλαμβάνει πάρα πολλά στρέμματα, κυρίως στο νότιο τμήμα του οροπεδίου και σε όλη την έκταση πριν από την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Ιδιαίτερα μεγάλοι πληθυσμοί υπάρχουν στο σημείο που ο δρόμος του Ομαλού συναντά τον δρόμο που βγαίνει στο καταφύγιο Καλλέργη.
Οταν ανθίζουν οι κουτσουπιές, Αρχαία Ολυμπία

Ανοιξη είναι οι ανθισμένες κουτσουπιές στην Αρχαία Ολυμπία, που μπουμπουκιάζουν ήδη από το τέλος του Φεβρουαρίου, μπλέκοντας το ροζ με το «αρχαίο» χρώμα του πωρόλιθου. Με φύλλα σε σχήμα καρδιάς και φούξια άνθη που βγαίνουν σε τσαμπιά ακόμη και απευθείας από τον κορμό, το πανέμορφο δέντρο με το… κακόηχο όνομα στην ελληνική γλώσσα είναι για τους επιστήμονες η Cercis siliquastrum και για τους καθολικούς το «δέντρο του Ιούδα», αφού η παράδοσή τους λέει ότι ο Ιούδας κρεμάστηκε από μια κουτσουπιά, αφού πρόδωσε τον Ιησού.
Οι αγροί με τους λαλάδες, Χίος

Στη Χίο τις τουλίπες τις λένε λαλάδες. Και μετατρέπουν κάθε Μάρτιο το νησί σε ολλανδικό κάμπο. Κατακλύζουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, κοκκινίζουν τους ελαιώνες, τους αγρούς και τους αμυγδαλεώνες. Στο κέντρο της κόκκινης θάλασσας «πλέει» το χωριό Θολοποτάμι, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού Προφήτης Ηλίας.
Στα δάση με τις ροδακινιές, Πέλλα

Στην Καρυώτισσα, τη Σκυδρα, τον Αγιο Λουκά, τον Μεγαπλάτανο οι ολάνθιστες ροδακινιές στολίζουν τα τοπία της Πέλλας. Στους οπωρώνες των δέντρων με τα ροζ μπουμπούκια ο Μάρτιος έχει χρώμα χαράς και άρωμα ξεχωριστό, καθώς στην εύφορη πεδιάδα οι ροδακινιές ανθίζουν όλες μαζί φτιάχνοντας αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «το μεγαλύτερο τεχνητό ροζ δάσος της Ελλάδας».
Βόλτα στους αμυγδαλεώνες, Μαγνησία

Μικροθήβες, Αλμυρός, Νέα Αγχίαλος, τυχερές περιοχές της Μαγνησίας που πρώτες νιώθουν το τέλος του χειμώνα, καθώς οι αμυγδαλεώνες γεμίζουν άνθη ήδη από τον Φεβρουάριο και η φύση προαναγγέλλει την αναγέννησή της. Τα μικρά δάση από τις μπουμπουκιασμένες «νύφες», πρώιμοι ανθοφορεμένοι κήποι γεμάτοι λευκορόδινα μπουμπούκια, απλώνουν το ιδανικό ρομαντικό σκηνικό, αυτό που ενέπνευσε τον Γ. Δροσίνη να γράψει το περίφημο ποίημά του.


