Αιχμηρός προς όλες τις κατευθύνσεις εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Παρασκευή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπία σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το τελευταίο Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επιθετικός μόνο ως προς τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά πέταξε καρφιά και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Φίλη αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο!
Ο πρωθυπουργός, πάντως, παρουσιάστηκε αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, θέτοντας ως χρονικό όριο επίτευξης της τελικής συμφωνίας την 20ή Μαρτίου.
Εσωκομματικά θέματα
Το ενδιαφέρον από την ομιλία Τσίπρα είχε να κάνει πρωτίστως με τα εσωκομματικά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα απαξιούσε να ασχοληθεί με τον Νίκο Φίλη, απάντησε για πρώτη φορά στον πρώην υπουργό, ο οποίος επιμόνως ζητεί συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. «Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Και κρινόμαστε» είπε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας παράλληλα τα σχετικά σενάρια μέσα στο κόμμα του.
Αμέσως μετά ήταν η σειρά του Ευκλείδη Τσκαλώτου να τα ακούσει εμμέσως, καθώς ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή είπε πως «διαψεύσθηκαν αυτοί που απέδιδαν τη δέσμευση περί κανενός νέου μέτρου λιτότητας σε διαπραγματευτικό οίστρο».
Σημειώνεται ότι ο πρώτος που το ισχυρίστηκε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ήταν ο υπουργός Οικονομικών. «Τα αντίμετρα δεν αποτελούν εγγύηση για τους φορολογουμένους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, στην επίκαιρη ερώτηση του οποίου απάντησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο πρωθυπουργός ξεπέρασε κάθε όριο αποδεκτής συμπεριφοράς. Αγγιξε τα όρια της χυδαιότητας» ήταν το σχόλιο του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριου Λαζαρίδη. Για «σκηνοθετημένα σίριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας από το βήμα της Βουλής» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς σχετικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ουσιαστικά η «απολογία της κυβερνητικής ήττας».

