Τον Μάιο του 1940, οι χιτλερικοί κατέλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες τη Γαλλία. Η πανίσχυρη «γραμμή Μαζινό», το θηριώδες οχυρωματικό έργο, δεν βοήθησε τους Γάλλους να αποκρούσουν τις ορδές του Γ’ Ράιχ, επειδή οι Γερμανοί παρέκαμψαν το τεχνητό εμπόδιο, αντί να το πολιορκήσουν. Σήμερα δεν θα είχε κανένα νόημα για τους Γάλλους να παρατάξουν στρατό στο Σεντάν, το σημείο απ’ όπου εισέβαλε η Βέρμαχτ στη χώρα του Σαρκοζί. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει λήξει. Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στον καιρό του, διότι όσο καθυστερεί καθίσταται μάταιο κι αν καθυστερήσει υπερβολικά, φαντάζει αστείο.
Τοιουτοτρόπως, το πλήρωμα του χρόνου έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η συμμαχία των προθύμων αλωνίζει, ο Λουκάς Παπαδήμος επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα και οι συναυτουργοί του Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζουν να κυβερνούν.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αχαρακτήριστος Ευάγγελος Βενιζέλος «παίζει» με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και καθορίζει ως απόλυτος άρχων της χώρας την ημερομηνία των εκλογών! Είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ: «Και μετά βεβαίως υπάρχει η πολιτική συμφωνία των κομμάτων για εκλογές, τις οποίες είχα τοποθετήσει, στις 27 Δεκεμβρίου στο Πολιτικό Συμβούλιο, στις 29 Απριλίου».
Η αυθαιρεσία όσων κατέστρεψαν τη χώρα πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Οι Ελληνες δεν έχουν πρόθεση να δώσουν περισσότερο χρόνο, χρήματα από το υστέρημά τους και… ανοχή στους ολετήρες της πατρίδας. Αξιώνουν από τις πολιτικές δυνάμεις -και ειδικά από την καθ’ ύλη αρμόδια Νέα Δημοκρατία- ξεκάθαρες θέσεις και την πραγματοποίηση μιας πολιτικής αντεπίθεσης με στόχο την απελευθέρωση της χώρας από τον βραχνά των δάνειων δυνάμεων και της ύφεσης.