Οι προτάσεις με τις 20 καλύτερες μετοχές για τη χρονιά που έρχεται

Οι προτάσεις προέρχονται μετά τη μελέτη περισσότερων από 40 πηγών, που περιλαμβάνουν χρηματιστηριακές, τραπεζικές εκτιμήσεις, εξειδικευμένα περιοδικά και sites, μεγάλους παίκτες των χρηματιστηρίων και των κινήσεών τους, αλλά και το δικό μας ένστικτο. Ιδού λοιπόν οι 20 από μια ομάδα 100 μετοχών με βασικά δύο κριτήρια: το growth, που συμπεριλαμβάνει και ένα σχετικό ρίσκο, αλλά και το ετήσιο μέρισμα, δηλαδή την ασφάλεια ενός ποσού επιστροφής από τα κέρδη των εταιρειών.

1 APPLE PRICE 176,28 ΜΕΡΙΣΜΑ 0,50%

■ Θέμα χρόνου να φτάσει η κεφαλαιοποίησή της τα 3 τρισ. Με επαναγορά πάνω από 150 δισ. μετοχών, το 2022 θα δώσει άλλο ένα έμμεσο μέρισμα 5% στην αξία της μετοχής. «Κλειδί» τα αποτελέσματα των πωλήσεων του iPhone 13 τον Δεκέμβριο, όπως και η μεταφορά της παραγωγής στην Ινδία.

ΣΤΟΧΟΣ: 200 δολάρια.

2 PFIZER PRICE 58,71 ΜΕΡΙΣΜΑ 2,73%

■ Δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση το πώς και το γιατί. Από τα 4 δισ. κέρδη του τελευταίου τριμήνου του ’20 θα φτάσει ίσως και τα 15 αυτό το τρίμηνο της αναμνηστικής δόσης. Τσιγκούνα ανέκαθεν στα μερίσματα σε σχέση με τις άλλες φαρμακευτικές, θα αναγκαστεί να δώσει για φορολογικούς λόγους επιστροφή κεφαλαίου. Η μετοχή ήδη έχει ανέβει σχεδόν 70%.
ΣΤΟΧΟΣ: 72 δολάρια.

3 ΑΜΑΖΟΝ PRICE 3.421 MEΡΙΣΜΑ 0

■ Αν και θα το ήθελα, δεν μπορώ να την έχω εκτός λίστας. Αυξήθηκε το cash flow της εντυπωσιακά, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και ετοιμάζεται να χτυπήσει στο retail στα ίσα τα Walmart, δηλαδή το παραδοσιακό σούπερ μάρκετ και όχι το διαδικτυακό, μέσα στο ’22. Σχεδόν οι πάντες την έχουν στη λίστα.
ΣΤΟΧΟΣ: 4.200 δολάρια.

4 DISNEY PRICE 153,34 MEΡΙΣΜΑ 0

■ To σπίτι του ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ χτυπήθηκε άσχημα από την πανδημία. Εκατοντάδες εκατομμύρια ζημίες, απολύσεις, κλείσιμο των Ντίσνεϊλαντ, των ξενοδοχείων, των κινηματογράφων, διακοπή των ταξιδιών των κρουαζιερόπλοιών της. Ακόμη και από τα ΑΒC και ΙCPN έχασε χρήματα. Σταμάτησε το μέρισμα έπειτα από 50 χρόνια. Το μόνο που της πήγε καλά ήταν τα συνδρομητικά κανάλια, με το HULU και το DISNEY PLUS να χτυπάνε στα ίσα το Netflix. Ζημίες θα γράφει ως τις αρχές του ’24, αλλά οι αγορές δεν λειτουργούν έτσι και θα προηγηθούν των αποτελεσμάτων. Από το υψηλό των 203 δολαρίων ως το τωρινό 153 υπάρχει περιθώριο πάνω από 30%.
ΣΤΟΧΟΣ: 190 δολάρια για το 2022.

5 ABBVIE PRICE 133,09 MEΡΙΣΜΑ 4,24%

■ Τρομερή εταιρεία, με ποικιλία φαρμάκων σε όλο το φάσμα των δύσκολων ασθενειών. Χρόνια τώρα μοιράζει ισχυρά μερίσματα και έχει σταθερά κυκλική πορεία στην αγορά. Φέτος πήρε 30% χωρίς πολλά πολλά. Διαμαντάκι για μακροχρόνια χαρτοφυλάκια. Μεγαλύτερη εταιρεία από τη σημερινη Pfizer.
ΣΤΟΧΟΣ: 150 δολάρια.

6 NVIDIA PRICE 296,32 MEΡΙΣΜΑ 0,05%

■ Ο πραγματικός νέος tech κολοσσός. Για μένα η επόμενη εταιρεία που θα μπει στο club των εταιρειών της αξίας του 1 τρισ. Τυπικά ασχολείται, όπως λέει και ο Ταϊβανέζος γιος μεταναστών στο Ορεγκον Jensen Huang, με το ΑRTIFICIAL ΙΝΤELIGENT COMPUTER HARDWARE. Κάνει τα πάντα το μαγαζί αυτό, από υποστήριξη σε pc games έως ρομπότ και γραφικά… Ο αντίπαλος της Google και της Microsoft.
ΣΤΟΧΟΣ: 400 δολάρια και λίγα λέω.

7 MICROSOFT PRICE 334,69 MEΡΙΣΜΑ 0,74%

■ Κανένας δεν τη συμπαθεί, για διαφορετικούς λόγους… άλλους δίκαια, άλλους άδικα και άλλους από παράνοια. Είναι στο club του τρισ. -2,51, για την ακρίβεια- και συστήνεται από το σύνολο των ειδικών, κάνοντας τα πάντα ως εταιρεία τεχνολογίας. Αν κάποιος είχε αγοράσει πριν από 25 χρόνια δίνοντας 1.000 δολάρια, θα είχε τώρα ένα εφάπαξ γύρω στο 1.200.000 με τα μερίσματα. Δεν είναι η μόνη αλλά είναι η πιο ασφαλής. Και μια υπενθύμιση: Εδώ και και πάνω από μία δεκαετία στο τιμόνι είναι ένας Ινδός και όχι ο Βill Gates.
ΣΤΟΧΟΣ: 380 δολάρια.

8 GOOGLE PRICE 2.948,15 ΜΕΡΙΣΜΑ Ο

■ Δεν είναι απλά η απόλυτη εταιρεία του internet, αλλά πολύ πιθανόν και η πρώτη εταιρεία παραγωγής αυτοκινούμενου αυτοκινήτου, του Waymo. Αγοράζει μετοχές της για να την κρατάει ψηλά, αλλά δεν μοιράζει μέρισμα. Σε αυτά τα επίπεδα είναι πάντα ένα στοίχημα, αλλά, όπως και η Amazon, πωλείται σε υποπολλαπλάσια. Ενα δίχως προηγούμενο τέρας κεφαλαιοποίησης.
ΣΤΟΧΟΣ: 3.146 δολάρια.

9 BERKSHIRE HATHAWAY B PRICE 294,48 MEΡΙΣΜΑ 0

■ To όνειρο κάθε επενδυτή είναι η μετοχή του κυρίου Μπάφετ. Η μικρή εκδοχή μετοχής των φτωχών που εμπιστεύονται τον σοφό της Ομάχα που είναι πλέον 91 ετών. Αν δεν μπορείς να αγοράσεις τη μεγάλη μετοχή, που έφτασε πια 444.000 δολάρια η μία, παίρνεις την ποσόστωσή της έχοντας εμπιστοσύνη στον πλουσιότερο πραγματικά άνθρωπο του πλανήτη. Και αυτό γιατί αυτά που κατέχει η εταιρεία του δεν είναι αέρας αλλά κανονικά μερίδια από τις APPLE, COCA-COLA, BANK OF AMERICA και δεκάδες άλλες εταιρείες που ελέγχουν τις δομές της Αμερικής σε πετρέλαιο, ηλεκτρισμό, νερό κ.λπ.
ΣΤΟΧΟΣ: 338 δολάρια.

10 REALTY INCOME PRICE 69,21 MEΡΙΣΜΑ 4,27%

■ Το λέει και η ονομασία της εταιρείας. Εισόδημα από ακίνητα. Δίνει ένα από τα καλύτερα μερίσματα της αγοράς και είναι μέλος της περίφημης λίστας των αριστοκρατών, των εταιρειών δηλαδή που επί μίνιμουμ 25 χρόνια αυξάνουν κάθε χρόνο το μέρισμά τους. Είναι σε κάθε λίστα μετοχών για συνταξιοδότηση και δεν κατάλαβε τίποτα από την κρίση του 2007. Αξίζει μόλις 40 δισ. και το ’94, όταν ιδρύθηκε, είχε 8,94 δολάρια η μία. Αρα από τα χαμηλά έχει κάνει μια πορεία διπλασιασμού της αξίας. Κάτι σαν τράπεζα και καλύτερα εννοείται.
ΣΤΟΧΟΣ: 78 δολάρια.

11 BANK OF AMERICA PRICE 44,42 ΜΕΡΙΣΜΑ 1,89%

■ Οι τράπεζες δεν λείπουν ποτέ από ένα χαρτοφυλάκιο αποταμίευσης, αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια λίγο πιο φιλόδοξη επιλογή. Αν είχαμε ένα πιο διευρυμένο σε όγκο και ρίσκο χαρτοφυλάκιο, θα είχα τη WELLS FARGO στη λίστα ή και τις δύο. Ας είναι. Η ΒΑΝΚ ΟF AMERICA είχε μια καλή χρονιά και η μετοχή είναι υποτιμημένη σε σχέση και με την εσωτερική της αξία. Σε μια οικονομία με σχετικό πληθωρισμό οι τράπεζες πάντα πάνε καλά. Στα θετικά ότι επαναγοράζει μετοχές της βοηθώντας τους μικρομετόχους.
ΣΤΟΧΟΣ: 50 δολάρια.

12 COCA COLA PRICE 58,22 MEΡΙΣΜΑ 2,89%

■ Ενας καλός φίλος παρομοιάζει την εταιρεία με μια καμήλα στην έρημο… Τραβάει τον δρόμο της για μέρες, μήνες, χρόνια, δεν γκρινιάζει και στέκεται όρθια. Είναι έτσι ακριβώς. Αριστοκράτισσα των μερισμάτων και συντηρητική, ανεβάζει το μέρισμά της κάθε χρόνο, κάνει αργές και σταθερές κινήσεις, γιατί ξέρει ότι οι συντάξεις εκατομμυρίων Αμερικανών εξαρτώνται από αυτήν. Μπήκε στον καφέ (Costa Cofee) και αναπτύσσει πάλι το label Sweeps. Η ΚΟ, όπως είναι ο κωδικός της, είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ. Αγαπάς να τη μισείς, αλλά είναι στο τραπέζι ακόμη και των Ταλιμπάν.
ΣΤΟΧΟΣ: 67 δολάρια.

13 EXXON MOBIL PRICE 61,02 MEΡΙΣΜΑ 5,77%

■ Αν ήμουν πολύ νέος με λίγες οικονομίες και σταθερό εισόδημα, θα την είχα επιλογή μαζί με τη MICROSOFT και τίποτα άλλο. Είναι και επίκαιρη γιατί έχει το γεωτρύπανό της στην Κύπρο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη, ψάχνοντας για φυσικό αέριο, έχοντας την προστασία των ίδιων των προέδρων των ΗΠΑ. Συνήθως ασφαλής και στο μέρισμα και στους στόχους. Μοναδικός αντίπαλος, οι μικρές πετρελαϊκές εταιρείες στα πάτρια εδάφη που ασχολούνται με την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.

ΣΤΟΧΟΣ: 75 δολάρια.

14 PETROLEO BRASILEIRO PRICE 10,79 ΜΕΡΙΣΜΑ 19,35%

■ Ο Μπολσονάρου δεν κέρδισε τις εκλογές στη Βραζιλία γιατί οι Βραζιλιάνοι νοστάλγησαν την εποχή του στρατιωτικού καθεστώτος, αλλά γιατί η Αριστερά είχε τινάξει την μπάνκα από τη διαφθορά, τις κλοπές στο δημόσιο και την καταστροφή όσων δημιούργησε ο δικός τους ηγέτης, ο Λούλα, πριν αρχίσει να γίνεται κάτι σαν Τσοχατζόπουλος και ο ίδιος. Η κρατική ΠΕΤΡΟΜΠΡΑΣ διαλύθηκε από τα σκάνδαλα, φτάνοντας να αξίζει τώρα τα 70 δισ. και σχεδόν τίποτα πριν από δύο χρόνια με 2 δολάρια στο ταμπλό. Στερνή μου γνώση, λένε εδώ… Ο πρόεδρος Μπολσονάρου εκεί τουλάχιστον έκανε ό,τι έπρεπε, καθαρίζοντάς την και φέρνοντας ξανά κέρδη στη μεγαλύτερη εταιρεία της Λατινικής Αμερικής. Μοίρασε το 1/5 των κερδών σε μέρισμα. Ακόμη και αν χάσει την εξουσία, ο κοιμώμενος γίγαντας ξύπνησε και για τουλάχιστον τρία χρόνια θα μοιράζει λεφτά.
ΣΤΟΧΟΣ: 14,6 δολάρια.

15 PAYPAL PRICE 192,01 MEΡΙΣΜΑ Ο

■ Μόνο για φέτος θα γίνει η αγαπημένη μου μετοχή, καθώς έρχεται μια τεράστια χρονιά για αυτήν. Η Amazon όχι μόνο ξεκινά συνεργασία μαζί της από 1ης Ιανουαρίου, αλλά θα την προτείνει στους πελάτες της ανά τον πλανήτη ως προτεινόμενο μέσο πληρωμής, δίνοντας ακόμη και κάποια bonus.
Σε βάθος χρόνου ίσως βλέπουν κάποιοι και ένα είδος εξαγοράς ή, έστω, συμμετοχής. Γύρω στις αρχές της άνοιξης θα ξέρουμε.
ΣΤΟΧΟΣ: 275 δολάρια.

16 MELI/ΜΕRCATO LIBRE PRICE 1,26 ΜΕΡΙΣΜΑ 0

■ Από τις ουσιαστικές προτάσεις της στήλης. Είναι η Αmazon της Λατινικής Αμερικής, έχει μια πελατεία 18 χωρών με 665.000.000 πελάτες και καλύπτει μόλις το 12% ακόμη.
Εχει δικό της το σύστημα πληρωμών αλλά και τη μεταφορική και τα logistics. Είναι υποτιμημένη σε σχέση με τα κέρδη της και τα επόμενα χρόνια είναι δικά της. Θέλει υπομονή αλλά μπορεί να τριπλασιάσει τα χρήματά σας.
ΣΤΟΧΟΣ: 2,10, για την ώρα.

17 BYDDY PRICE 69,09 MEΡΙΣΜΑ 0

■ Εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. Γιατί αυτήν και όχι την TESLA ή τη FORD ή τη RIVIAN, τη νέα TESLA για πολλούς, ή έστω τη ΝΙΟ, επίσης από την Κίνα; Είναι απλό: Η ΒΥDDY είναι κοντά στην άδεια να μπει στην αμερικανική αγορά, ενώ μόλις έκλεισε συμφωνία με την DAIMLER να κυκλοφορήσει το μοντέλο της στη Γερμανία και τη Ρωσία, αφού το βελτιώσει. Ετσι κι αλλιώς, ένα ρίσκο πρέπει να το πάρουμε.

Ας είναι στην ηλεκτροκίνηση και σε κάτι που δεν είναι φούσκα στη χρηματιστηριακή αγορά, όπως οι υπόλοιπες εταιρείες του είδους.
ΣΤΟΧΟΣ: 80 δολάρια.

18 WALMART PRICE 139,49 ΜΕΡΙΣΜΑ 1,89%

■ Παλιά αξία με σταθερό μέρισμα και πλήρως ανανεωμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει την Αmazon. Ξεκινάει και αυτή το διαδικτυακό της κατάστημα, θέλει να μπει στην Κίνα μέσω συνεργασίας και να γίνει ένας παγκόσμιος κολοσσός των σούπερ μάρκετ. Με τέτοια ρευστότητα που διαθέτει επαναγοράζει μετοχές της, ενώ τα δικά της brands γίνονται τόσο δημοφιλή, που κάνει εξαγωγές. Ιδιαίτερα στα βιολογικά προϊόντα.
ΣΤΟΧΟΣ: 170 δολάρια.

19 PENN PRICE 51,40 MEΡΙΣΜΑ 0

■ Μεγάλο στοίχημα της στήλης, την προτίμησα γιατί παρακολούθησα την ανάλυση και τους στόχους της online με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου και πείστηκα για το μέλλον της. Κάτι σαν τον ΟΠΑΠ, αλλά με δεκάδες καζίνα, ιπποδρόμια και φυσικά online στοίχημα. Εχει άδειες για 19 πολιτείες και ετοιμάζεται να μπει στην Ευρώπη και την Ασία εξαγοράζοντας ήδη υπάρχουσες εταιρείες. Φημολογούνται η ΒΕΤ FAIR, η BET 365 κ.λπ.

ΣΤΟΧΟΣ: 84 δολάρια.

20 RELIANCE STEEL AND ALUMINIUM PRICE 158,67 MEΡΙΣΜΑ 1,73%

■ Φτάνοντας στο τέλος, πάντα έχεις θέμα, έχοντας μια βασική δεξαμενή 100 μετοχών χωρίς να έχουμε αγγίξει την Ευρώπη. Αναρωτιέσαι και τώρα τι κάνουμε… Επιλέγεις, ας πούμε, με ασφάλεια μια τηλεφωνική εταιρεία ή μία πετρελαϊκή ακόμη ή πας στις εκπλήξεις; Προτίμησα να πάω λίγο συμβατικά και να μην αδικήσω τη βαριά βιομηχανία, έτσι η RS είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος. Από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη παραγωγής σιδήρου και αλουμινίου. Οπως όλες οι βιομηχανίες στις ΗΠΑ αδικείται από την κεφαλαιοποίησή της, μόλις 10 δισ., αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Η άνοδος των τιμών του αλουμινίου μάς βοηθά τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη.
ΣΤΟΧΟΣ: 178 δολάρια.

Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση. Η πλήρης ταυτότητα ενός χαρτοφυλακίου για το 2022 περιλαμβάνει γύρω στις 300 μετοχές από όλο τον κόσμο, έχοντας μέσα σταθερές αξίες, μικρές μετοχές, αλλά και βαριά χαρτιά, όπως και αμοιβαία κεφάλαια χωρών, δεικτών χαρτονομισμάτων και πρώτων υλών. Από αυτές επέλεξα 100 και κατόπιν 20, με έναν στόχο μιας συνολικής απόδοσης περίπου 25% χωρίς τα μερίσματα και αγοράζοντας με ίσα μερίδια κάθε μετοχή. Ας πούμε, αν διαθέτατε 100 ευρώ, είναι 5 ευρώ για καθεμία. Αν απορείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό, έχετε υπομονή ως την άλλη εβδομάδα που θα σας παρουσιάσουμε τις πίτες -ή pies, κατά το πιο διεθνές-, που είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος επένδυσης ακόμη και για τους μη διαθέτοντες μεγάλα κεφάλαια. Το σύστημα φροντίζει για όλους.

{{-PCOUNT-}}47{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα