«Χρυσός ο γαύρος» στην αγορά: Η ακρίβεια «πνίγει» και τα ψάρια

Το κύμα ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη θάλασσα. Τα ψάρια –το πιο υγιεινό πιάτο στο τραπέζι της μέσης οικογένειας- πλέον θυμίζουν είδος πολυτελείας. Από τον γαύρο και τη σαρδέλα, μέχρι την τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοτροφείου, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025, οι τιμές των φρέσκων ψαριών και θαλασσινών αυξήθηκαν κατά 3,79%, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου στην αγορά τροφίμων. Παρότι η αύξηση αυτή φαίνεται συγκριτικά μικρότερη από άλλες κατηγορίες προϊόντων (όπως τα φρέσκα κρέατα ή τα γλυκίσματα), στην πράξη μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση, αφού οι τιμές χονδρικής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ορισμένα είδη.

Πόσο ανέβηκαν οι τιμές

Στην Κεντρική Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

  • Σαρδέλα: από 4–5 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος έφτασε τα 7–8 ευρώ
  • Γαύρος: από 3–4 ευρώ σε 5–6 ευρώ
  • Τσιπούρα ιχθυοτροφείου: από 5–6 ευρώ σε 7–9 ευρώ
  • Λαβράκι ιχθυοτροφείου: από 10 ευρώ σε 12 ευρώ

Για μια οικογένεια που θέλει να βάλει ψάρι στο τραπέζι, το εβδομαδιαίο κόστος έχει αυξηθεί θεαματικά, μετατρέποντας μια παραδοσιακά προσιτή πηγή πρωτεΐνης σε «πολυτέλεια της Παρασκευής».

Οι αιτίες πίσω από την ακρίβεια

Οι ειδικοί επισημαίνουν τέσσερις βασικούς λόγους που εξηγούν την εκτόξευση των τιμών:

  • Αυξημένα μεροκάματα: Το εργατικό κόστος στον κλάδο της αλιείας έχει ανέβει αισθητά, καθώς οι νέες συλλογικές συμβάσεις και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε υψηλότερες αμοιβές.
  • Μείωση αλιευμάτων: Τα στοιχεία του 2024 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 11,3% σε σχέση με το 2023 – μόλις 54.708,3 τόνοι ψαριών αλιεύτηκαν πέρυσι, λόγω κλιματικών συνθηκών, υπεραλίευσης και μειωμένων ιχθυοαποθεμάτων.
  • Αύξηση κόστους εξοπλισμού και συντήρησης: Η τιμή των καυσίμων, των ανταλλακτικών και των υλικών συντήρησης των σκαφών έχει εκτοξευθεί, επηρεάζοντας άμεσα το τελικό κόστος του προϊόντος.
  • Οι μεσάζοντες: Από το λιμάνι μέχρι τον πάγκο του ψαράδικου, το ψάρι περνά από πολλά χέρια. Οι ενδιάμεσοι ανεβάζουν την τιμή, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ περισσότερο από την αρχική χονδρική.

Η «θάλασσα» της ακρίβειας

Οι επαγγελματίες ψαράδες δηλώνουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Η θάλασσα δεν βγάζει όσα έβγαζε παλιά, τα καύσιμα μάς “τρώνε” και τα ψάρια στο τέλος τα πληρώνει ο κόσμος ακριβά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, οι ιχθυοκαλλιεργητές υποστηρίζουν ότι τα κόστη παραγωγής – από τις ζωοτροφές μέχρι την ενέργεια – έχουν εκτοξευθεί, κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε μείωση τιμών.

Το αποτέλεσμα; Ο γαύρος και η σαρδέλα, που παραδοσιακά αποτελούσαν «λαϊκό» φαγητό, έχουν γίνει απλησίαστα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κατεψυγμένα ή εισαγόμενα προϊόντα, ενώ οι ψαράδες βλέπουν τη ζήτηση να μειώνεται δραματικά.














spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ