Ολη η Ελλάδα στην κατάψυξη!

Ερχεται από Σκανδιναβία (αύριο) νέα ψυχρή εισβολή, με βοριάδες, χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες

Πολικές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις -ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας- θα φέρει η νέα επίσκεψη του χιονιά, που θα γίνει αισθητή από αύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Η «Αριάδνη», όπως βάφτισαν οι μετεωρολόγοι την ψυχρή εισβολή από τη Σκανδιναβία (και τον Βόρειο Πόλο), θα βρίσκεται αύριο στο Ιόνιο και έως το βράδυ θα αρχίσει να δίνει αρκετά έντονα φαινόμενα -κυρίως βροχές- στη δυτική Ελλάδα, σε Κυκλάδες, Κρήτη και στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, όπως και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υδράργυρος στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα θα κατρακυλήσει στους -10 βαθμούς, ενώ σε κάποιες ορεινές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -22 βαθμούς Κελσίου!

Την Παρασκευή

«Τα σημαντικότερα φαινόμενα αναμένονται την Παρασκευή, οπότε η “Αριάδνη” θα βρεθεί πάνω από το Αιγαίο. Αυτό θα βοηθήσει στην εισβολή των πολύ ψυχρών αέριων μαζών που θα μας έρθουν από τον Βορρά.
Συνεπώς, έως το βράδυ θα έχουμε βοριάδες παντού, σε πολλές περιοχές θυελλώδεις, αλλά και χιόνια, που λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας θα φτάσουν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο» εξηγεί ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κύματος κακοκαιρίας. «Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα έχουμε ολικό παγετό, δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το μηδέν όλο το 24ωρο. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας ο παγετός θα είναι ισχυρός, με ελάχιστες τιμές χαμηλότερες από -10 βαθμούς Κελσίου» λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, το απόγευμα της Παρασκευής θα «παραδοθούν» στον λευκό επισκέπτη και τα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ το βράδυ προς τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα αρχίσει να χιονίζει ακόμη και στα πεδινά ή στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού.

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός εν όψει κακοκαιρίας

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από το νέο κύμα ψύχους, που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πλήξει τη χώρα. Τα ακραία φαινόμενα αναμένονται από το βράδυ της Πέμπτης, αρχικά με την εκδήλωση βροχόπτωσης και στη συνέχεια με χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οπως επισήμανε χθες ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, «φαίνεται από τα Θεοφάνια και μετά να έχουμε μια δραματική πτώση της θερμοκρασίας σε αρνητικές τιμές, που μπορεί να φτάσουν για τη Θεσσαλονίκη τους -5 με -8 βαθμούς Κελσίου μέχρι και την 8η Ιανουαρίου».

Εν τω μεταξύ, σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας η κυκλοφορία των οχημάτων συνεχίζει να γίνεται με αλυσίδες. Ειδικότερα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη, στην επαρχιακή οδό Αρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», στην επαρχιακή οδό Κερασιάς – χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας» και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Πέλλας.

Χθες εξέδωσε ανακοίνωση και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα