Θύελλα για τον άθλιο Ντάισελμπλουμ!

Τον καλούν να εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, αλλά αρνείται με τις πλάτες των Γερμανών

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Δίχως ίχνος ντροπής, ακόμη και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εμετικές δηλώσεις του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», περί χωρών του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες», ο άθλιος Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχείρησε χθες να «μπαλώσει» άτσαλα την προκλητική τοποθέτησή του. Ενώ σαν να μην έφτανε αυτό -με τις πλάτες του Σόιμπλε- έσπευδε να διευκρινίσει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, αν και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να παραμείνει στη θέση αυτή. Αλλωστε στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) της Ολλανδίας, συνετρίβη συγκεντρώνοντας εννέα έδρες, μόλις τέσσερις περισσότερες δηλαδή από το μικρό Κόμμα για την Προστασία των Ζώων (PvvD)!

«Λυπάμαι αν κάποιος προσβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ηταν άμεσο και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, παραδίδοντας στη συνέχεια μαθήματα αλαζονικής υποκρισίας. «Νομίζω ότι με εκτιμούν στην Ευρώπη για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς. Πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές»! Την ώρα πάντως που χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευδε να υποστηρίξει το βασικό εργαλείο του στα Eurogroup, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου του πως εκτιμά πολύ την εργασία του Ολλανδού πολιτικού (!), ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης «έβραζε», ζητώντας την απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. «Οσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόσο το καλύτερο» έγραψε στο facebook ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, χαρακτηρίζοντας «χαζές» τις δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού.

Την παραίτηση αλλά και τη συγγνώμη του Ολλανδού ζητούσε ανοιχτά χθες και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, χαρακτηρίζοντας από την πλευρά του «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για «ρατσιστική και σοβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές» έκανε λόγο και ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς, ζητώντας -όπως και ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (PP) Εστέμπαν Γκονθάλεθ- την παραίτηση του αλαζόνα Ντάισελμπλουμ.

Η Κομισιόν

Διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά ήρθε χθες και η αντίδραση της Κομισιόν, με τον εκπρόσωπό της να τονίζει με νόημα πως «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει».
Ερώτηση για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ κατέθεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπογραμμίζοντας πως «στην πατρίδα του κ. Ντάισελμπλουμ το κόμμα του καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές. Σπαταλώντας προφανώς τις ψήφους του όχι σε ποτά και γυναίκες αλλά σε επικίνδυνες ερωτοτροπίες με τις ακροδεξιές ιδέες». Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητούσε χθες με δηλώσεις του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ενώ ανάλογα αιχμηρός ήταν και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup είναι απολύτως καταδικαστέες. Κανείς δεν μπορεί να καθυβρίζει χώρες ή λαούς».

Αμηχανία και μισόλογα από κυβέρνηση και κόμματα

Με μισόλογα και χωρίς τη σκληρή απάντηση που του αρμόζει αντέδρασαν τα κόμματα στη χυδαία και προκλητική δήλωση του ανεκδιήγητου γραφειοκράτη, που λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι χώρες του Νότου που επλήγησαν από την κρίση ξόδευαν τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες… Αμήχανα το Μέγαρο Μαξίμου και το πολιτικό σύστημα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη νότια Ευρώπη που «ανέβηκε στα κάγκελα» και αντέδρασε καταλλήλως, περιορίστηκε -διά του Δημήτρη Τζανακόπουλου- να πει απλώς ότι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ήταν «άστοχη και σεξιστική».

Εξαίρεση αποτέλεσε το δηκτικό σχόλιο της υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου στο facebook, το οποίο υπογράφει σαρκαστικά ως «πουτ…α του Νότου», καλώντας παράλληλα τις γυναίκες να αντιδράσουν στις απαράδεκτες αναφορές του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών: «Καλώ τις “που…νες” του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης».

«Χάδι» από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αργά το βράδυ ανακοίνωση, χωρίς όμως να ζητάει την απομάκρυνση Ντάισελμπλουμ: «Απολύτως καταδικαστέα και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού.

Χαλαρή ήταν και η αντίδραση της Ν.Δ.: «Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος και αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας. Και έτερον ουδέν. Χλιαρή και η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη: «Η Ευρώπη των στερεοτύπων και των εύκολων κατηγοριών σαν αυτές του Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς η Ευρώπη που δεν θέλουμε».
Από το πλευρό των ΑΝ.ΕΛ. η εκπρόσωπος Μανταλένα Παπαδοπούλου σχολίασε σε πιο υψηλούς τόνους: «Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του είναι άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες. Το ότι αρνείται μάλιστα να τις ανακαλέσει δείχνει ότι δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup». Προκλητικές χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για την ευρωπαϊκή εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να παραιτηθεί το «τσιράκι» του herr Σόιμπλε

Τελικά, το… γιουσουφάκι του Σόιμπλε βγήκε δημόσια και είπε όσα πιστεύουν οι Βόρειοι της Ευρώπης για τους Νοτίους, αναδεικνύοντας το χάσμα που υπάρχει εντός της Ε.Ε. και την απειλεί. Και περιμέναμε, έστω για τα μάτια του κόσμου, σήμερα αυτός ο αποτυχημένος επικεφαλής του Eurogroup να έχει πάει ήδη σπίτι του για όσα προσβλητικά και ανήθικα ξεστόμισε.

Αλλά ένας άνθρωπος που τον αποδοκίμασε ο λαός του στις πρόσφατες εκλογές και δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί, κρατώντας την καρέκλα και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που του προσφέρει, είναι ικανός να κάνει τα πάντα… Οσο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα, έχασαν μια ευκαιρία να ζητήσουν από κοινού την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ. Ας συμφωνούσαν επιτέλους σε κάτι, κι ας ήταν έστω αυτό…

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα