Περικοπές-σοκ στις συντάξεις και το εφάπαξ

Στην πρέσα βάζει το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων η κυβέρνηση επιβάλλοντας σαρωτικές περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές και κύριες, σε εφάπαξ και σε ιατροφαρμακευτικές παροχές. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έτοιμες τις ρυθμίσεις για να τις παρουσιάσει στην τρόικα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για περικοπές 2,73 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Ως το 2015 το συνολικό χαράτσι φτάνει τα 6,7 δισ. ευρώ. Από τη λαίλαπα των περικοπών δεν μένουν εκτός όμως ούτε και οι άνεργοι, αφού επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, την ώρα που θεσπίζεται εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ στον δημόσιο τομέα και αυξάνεται η σχετική εισφορά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Τα μέτρα για τις συντάξεις τα χαρακτηριστικά των οποίων έγιναν χθες γνωστά στο πλαίσιο ενημέρωσης από στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν ως εξής:

1. Αύξηση της ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Η υφιστάμενη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές 3%-10% και θα αυξηθεί από 6%-14%. Στόχος είναι να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 60.000.000 ευρώ και αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

2. Επιβολή ειδικής εισφοράς σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών. Το μέτρο αφορά περίπου 50.000 συνταξιούχους, κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και γυναίκες, που έφυγαν με πλήρη σύνταξη τα προηγούμενα χρόνια ή έκαναν χρήση ευνοϊκών προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (π.χ. υπάλληλοι της Ολυμπιακής). Επίσης αφορά γυναίκες που εργάζονταν στον δημόσιο τομέα. Απομένει να καθοριστεί το ποσοστό της εισφοράς για να εισπραχθούν τα 40.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Δεν περιλαμβάνονται όσοι αποστρατεύτηκαν (σώματα ασφαλείας).

3. Λεπίδι στις επικουρικές συντάξεις, με επιβολή εισφοράς σε όσες είναι πάνω από τα 300 ευρώ. Στόχος, να εισπραχθούν 50.000.000 ευρώ. Η εισφορά θα είναι 3%-10% και θα αφορά όλα τα επικουρικά ταμεία και όχι μόνο τα ελλειμματικά. Το μέτρο επηρεάζει άμεσα πάνω από 350.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζονται σε περίπου 40.000 οι συνταξιούχοι που μπορεί να βρίσκονται και στις τρεις πιο πάνω κατηγορίες, δηλαδή να έχουν βγει στη σύνταξη κάτω από 60 ετών, να παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και να εισπράττουν και επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Αυτοί θα δεχτούν τριπλή μείωση της σύνταξής τους.

4. Μείωση στο εφάπαξ με στόχο να περιοριστεί η δαπάνη εντός του έτους κατά 50.000.000 ευρώ. Το μέτρο δεν έχει ακόμα καθοριστεί πλήρως. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει μείωση 10%. Πρόκειται για ένα μέτρο που μέχρι πρότινος τόσο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης επέμεναν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Το υπουργείο ακόμα δεν έχει ανακοινώσει από ποια χρονολογία συνταξιοδότησης και μετά θα υπάρξει περικοπή, ώστε να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ βοηθήματος είναι σήμερα 39.000, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 19.000. Για να ικανοποιηθούν πρέπει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων να βρει 1,7 δισ. ευρώ και έτσι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα 3 χρόνια. Τα έσοδα του Ταμείου αρκούν για την καταβολή 500-600 εφάπαξ τον μήνα.

5. Οι αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνουν αύξηση στον αριθμό των ελάχιστων ενσήμων που θα απαιτούνται στο εξής για τη χορήγησή του. Το υπουργείο επιθυμεί να αυξήσει το ελάχιστο όριο ενσήμων (σήμερα 80) και την ίδια στιγμή να μειώσει τη χρονική διάρκεια χορήγησης του επιδόματος (έως 12 μήνες).

6. Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Οσο περισσότερο εισόδημα έχει ο άνεργος (π.χ. εισόδημα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος) τόσο λιγότερο επίδομα θα λαμβάνει. Το ανώτατο όριο καταβαλλόμενου επιδόματος θα είναι το σημερινό επίδομα των 550 ευρώ που λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι.

7. Θεσπίζεται έκτακτη εισφορά στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα με τα χρήματα να πηγαίνουν υπέρ της ενίσχυσης των προγραμμάτων απασχόλησης. Η υφιστάμενη εισφορά στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται. Θα είναι 0,5% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη (εκτιμώμενο όφελος 300.000.000 ευρώ) και 1% στον δημόσιο τομέα μόνο για τον εργαζόμενο (αύξηση εσόδων κατά 170.000.000 ευρώ).

Τα μέτρα για το 2012-2015

  • *Το υπουργείο ετοιμάζει νέα επιδρομή σε συντάξεις και επιδόματα για την ερχόμενη τριετία. Πρόκειται να μπει μαχαίρι στις αναπηρικές συντάξεις, που αυτή τη στιγμή κινούνται στα επίπεδα του 13,8% του συνόλου των συνταξιούχων πανελλαδικά. Στόχος, να υποχωρήσουν στο 8%-8,5% ως το 2020. Οι διαφορές στο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από περιοχή σε περιοχή προκαλούν εντύπωση. Ενδεικτικά αναφέρονται από τη μια τα Χανιά (25,9%) και το Ηράκλειο (20,4%) και στον αντίποδα βρίσκονται η Αθήνα (8,9%) και η Σάμος (9,3%). Συνολικά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ φτάνει το 12% και στον ΟΓΑ το 16,8%. Στόχος, η είσπραξη 600.000.000 ευρώ την ερχόμενη τριετία.
  • *Μια σειρά από μέτρα θα αποδώσουν και το 2012. Ετσι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων εκτιμάται ότι θα αποφέρουν άλλα 700.000.000 ευρώ το ερχόμενο έτος.
  • *Η μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης σύμφωνα με το υπουργείο θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία άλλα 550.000.000 ευρώ.
  • *Από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι θα εξασφαλίσει 1,3 δισ. Στόχος είναι η μείωσή της από το 26% στο 16% των εργαζομένων. Μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν στοχευμένοι έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές της χώρας από μικτά κλιμάκια του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ.
  • *Από τον ΟΑΕΔ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν άλλα 270.000.000 ευρώ και από το εφάπαξ 200.000.000 ευρώ, ενώ η αύξηση των εισφορών θα αποφέρει στα Ταμεία άλλα 800.000.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα