Ο Αριστοφάνης «σατιρίζει» την κρίση

Τραγουδούν, χορεύουν με διονυσιακή διάθεση, χωρατεύουν και διακωμωδούν σαν άλλοι Σάτυροι. Είκοσι νέοι (ανάμεσά τους άνεργοι καλλιτέχνες, παλιά και νέα μέλη της Σπείρας-Σπείρας), έχοντας ως «κορυφαίο» του χορού τον Σταμάτη Κραουνάκη, καταλαμβάνουν το Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος και «ανεβάζουν» Αριστοφάνη, με τον τρόπο που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Δηλαδή ανατρεπτικά, θυμωμένα, άγρια αλλά κυρίως διασκεδαστικά. Αυτή είναι εν ολίγοις η νέα παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με τίτλο «Αριστοφάνους 11», το μουσικοθεατρικό υπερθέαμα όπου παρουσιάζονται και τα έντεκα έργα του κορυφαίου Αρχαίου Ελληνα κωμωδιογράφου.

«Αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι στη δημοσιότητα δημοσιότητας

Αγαπητή κυβέρνηση των Ελλήνων

Αγαπητή αξιωματική αντιπολίτευση

Αγαπητή Ευρωπαϊκή Κοινότης

Αξιότιμοι σύνεδροι

Αξιότιμη κυρία Μέρκελ,

Η διεύθυνση είναι Αριστοφάνους 11 κι εδώ βρίσκεται και δρα ζωντανό το μνημείο που θέλετε για εγγύηση του εθνικού μας χρέους». Ετσι ξεκινά την επιστολή του προς το κοινό ο πάντα κεφάτος και μέσα στο κλίμα της εποχής Σταμάτης Κραουνάκης.

«Μελετάω για χρόνια τον Αριστοφάνη και πέρυσι μελέτησα ως Δικαιόπολις και τον κεντρικό άξονα των κωμωδιών του, τον πρωταγωνιστή. Παρ’ όλα αυτά το διαχρονικό ποιητικό στοιχείο -το μέλος- είναι τα μέρη των χορών. Με σύμβουλο, μεταφραστή και συνεργάτη τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, με τους δόκιμους και απόλυτα επιτυχημένους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με συνδετικά κείμενα δικά μου και της ομάδας που φέρνουν το τότε στο τώρα, με ξεκαρδιστικές σκηνές και ενσταντανέ, έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό είναι και το χρέος της κωμωδίας» τονίζει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Μουσικά η παράσταση θα ντυθεί με σπουδαίες μελωδίες των Κραουνάκη, Αρη Βλάχου, Κώστα Μπαλταζάνη και Bauhaus, ενώ πολλοί από τους συντελεστές προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους! Ο Φωκάς Ευαγγελινός (χορογραφία), οι Εβελυν Σιούπη-Πάνος Απέργης (κοστούμια), ο Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνικά) αλλά και η Λίνα Νικολακοπούλου μαζί με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, οι οποίοι επιμελήθηκαν τόσο τους στίχους όσο και τη μετάφραση των έργου, ήταν οι πολύτιμοι «συμπαραστάτες» για το ανέβασμα μιας φιλόδοξης παραγωγής.

Η ανατρεπτική και… φιλοκαπνιστική παράσταση -αφού κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται το τσιμπολόγημα αλλά και το κάπνισμα- δεν πρόκειται φυσικά να περιοριστεί μόνο στο Αίθριο του Ελληνικού Κόσμου, αφού μετά την πρώτη γενική «δοκιμή» της θα βγει στους δρόμους, σε θέατρα της Αττικής και της περιφέρειας.

Στην πρόζα τα «φώτα» τους θα δώσουν γνωστά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως η Αγλαΐα Παππά και ο Βασίλης Βασιλάκης, ενώ φυσικά δεν θα λείψουν και οι εμφανίσεις-έκπληξη.

Info: Οι παραστάσεις με τίτλο «Αριστοφάνους 11» ξεκινούν στις 15 Ιουνίου στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και ολοκληρώνονται στις 25 του μήνα. Μία ημέρα πριν, στις 14 Ιουνίου, στη γενική δοκιμή δηλαδή, οι φοιτητές αλλά και οι σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών θα μπορούν να δουν την παράσταση καταβάλλοντας μόνο 5 ευρώ.

 Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα