Ο Γιώργος στον Γιούνκερ με τα μέτρα σοκ στις αποσκευές

Το «γράψε – σβήσε» της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στο κείμενο του νέου πακέτου σκληρών μέτρων ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με τα μέτρα-θηλιά για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα βρίσκονται στις βαλίτσες του πρωθυπουργού κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος είναι το κείμενο «να πάρει τις ευλογίες» των Βρυξελλών και τον δρόμο της ψήφισης στη Βουλή.

Αυτή τη φορά η επικαιροποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα συνοδευτεί από την καθιερωμένη, πλέον, συνέντευξη Τύπου των τροϊκανών. Θέλοντας να βγουν από τη δύσκολη θέση οι κ. Τόμσεν (ΔΝΤ), Μορς (Ε.Ε.) και Μαζούχ (ΕΚΤ) θα αποφύγουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ατραπό μιας συνέντευξης Τύπου και τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσει. Η έκθεση της τρόικας για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα καθυστερήσει επίσης και δεν αναμένεται πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενδεικτικό της δυσκολίας στην οποία έχει βρεθεί αυτή τη φορά η σύνταξή της.

Τα μέτρα-ταφόπλακα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που έχουν διαρρεύσει και στα οποία έχει δώσει τη συγκατάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, είναι τα εξής:

1. Το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες υποχωρεί στα 6.000 ευρώ, από 12.000 που ήταν έως σήμερα. Για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα μειωθεί από τα 12.000 στα 10.000 ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους θα παραμείνει στα 12.000 ευρώ.

2. Ο δημόσιος τομέας θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους, μέσω απολύσεων συμβασιούχων ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου. Οι απολύσεις θα γίνουν μέσω κατάργησης των φορέων στους οποίους εργάζονται και διαμέσου της «αξιολόγησής» τους από το ΑΣΕΠ καθώς και μέσω συνταξιοδοτήσεων. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εφαρμόσει τον θεσμό της εργασιακής εφεδρίας για το στενό Δημόσιο, που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

3. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τα 400.000 ευρώ στα 350.000 έως 300.000 ευρώ.

4. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα (10%-20%).

5. Επιβάλλεται φόρος στα αναψυκτικά.

6. Επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

7. Εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης μέσω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

8. Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και 3% σε εκείνους του ιδιωτικού, υπέρ του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

9. Μειώνεται στα 28 έως 50 ευρώ, από 57 έως 100 ευρώ, που ήταν έως σήμερα το κίνητρο απόδοσης (-50%) για τους δημόσιους υπαλλήλους.

10. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (6%-14%) στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά και σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάτω των 60 χρόνων και λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ και δεν αποστρατεύτηκαν ούτε οδηγήθηκαν σε αναγκαστική απόλυση.

11. Επιβάλλεται μείωση 8% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

12. Μειώνεται κατά 20% ο βασικός μισθός για νέους εργαζομένους (έως 25 χρόνων).

13. Αυξάνεται ο φόρος στα ποτά και τα τσιγάρα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα