Ο ταλαντούχος κ. Χρυσοχοΐδης «ταΐζει» την ακρίβεια

Βενζίνη στη φωτιά της ακρίβειας που κατακαίει τα εισοδήματα ρίχνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες απελευθέρωση των ανώτατων περιθωρίων κέρδους στη χονδρική και λιανική πώληση οπωροκηπευτικών και παιδικών τροφών. Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση θα φέρει μείωση τιμών. Πρόκειται για μια κίνηση που αντιφάσκει σε σχέση με την πολιτική επιβολής πλαφόν στα καύσιμα που έχει ανακοινώσει το ίδιο υπουργείο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι η κίνηση της άρσης των ανώτατων περιθωρίων κέρδους θα άρει τις στρεβλώσεις, θα καταργήσει τις υπερτιμολογήσεις που έφταναν έως και το 40% και θα οδηγήσει σε μείωση τιμών έως και 20% σε βασικά προϊόντα. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι η άρση των ορίων που ίσχυαν έως σήμερα θα φέρουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση, ανατιμήσεις, έως ότου λειτουργήσει (αν λειτουργήσει) ο ανταγωνισμός.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, από τις 2 Ιουλίου καταργούνται τα περιθώρια κέρδους σε χονδρική και λιανική για τα οπωροκηπευτικά, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 8%-12% στη χονδρική και από 20%-40% στη λιανική. Το ίδιο ισχύσει και για τις παιδικές τροφές. Ταυτόχρονα, από την ίδια ημερομηνία απελευθερώνεται η διάθεση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, το οποίο θα μπορεί πλέον να πωλείται όχι μόνο από τα φαρμακεία αλλά και από τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον προωθείται η απλοποίηση του τρόπου υποβολής των τιμοκαταλόγων και των κοστολογικών στοιχείων χονδρικής και η κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής στις υπηρεσίες του υπουργείου των συμφωνιών μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Επίσης μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των εταιριών που υποχρεούνται να υποβάλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης στοιχεία για το κόστος τους, από 275 σήμερα σε 153. Αυτό γίνεται μέσω της ανόδου του πήχη του τζίρου για τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις του νόμου, από 5.000.000 ευρώ σε 10.000.000 ευρώ. Επίσης η λίστα με τα προϊόντα για το οποία θα πρέπει να υποβάλλονται κοστολογικά στοιχεία περιορίζεται στα βασική είδη διατροφής και κατανάλωσης. Επιπλέον, κοστολογικά στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλουν τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να υπάρχει έλεγχος των τιμών στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Πέννυ Κούτρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα