Το Βατερλό Βενιζέλου με την Τίνα (που πάει Παρίσι)

Η επόμενη πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο ερωτικό Παρίσι είναι πλέον, και με τη βούλα, η Τίνα Μπιρμπίλη. Ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας το βέτο που είχε θέσει ο Ευ. Βενιζέλος -για τον οποίο αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα Βατερλό στο γόητρό του-, βρήκε τελικά τον τρόπο να «αποκαταστήσει» την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ της 4ης Αυγούστου 2011, που φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατία», περιγράφεται σαφώς ότι «με το από 3 Αυγούστου 2011 Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διορίζεται στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου με βαθμό αντίστοιχο Πρέσβεως». Προηγουμένως, περιγράφεται η απόφαση «απαλλαγής από τα καθήκοντά του» του προκατόχου της από το 2007, Νικόλαου Τάτσου, ενώ το ΦΕΚ υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο τελευταίος, άλλωστε, φέρεται να είναι και εκείνος που είχε ζητήσει τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό, έπειτα από την αρχική αποδοχή από το Μαξίμου της σχετικής πρότασης του συμβούλου του, Γ. Ρουμπάτη.

Επί της ουσίας, η απόφαση ανήκει σαφώς στον Γιώργο Παπανδρέου, που συνηθίζει άλλωστε να «αποκαθιστά» τους «δικούς του» ανθρώπους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν με τους κ.κ. Δρούτσα, Παπακωνσταντίνου, Πανάρετο, Λαμπρινίδη, Μίχα κ.ά. Με την απόφασή του αυτή μάλιστα, πετυχαίνει «με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», αφού βγάζει, αφενός, την υποχρέωση στην (έχουσα καλές σχέσεις με την πρωθυπουργική οικογένεια) «πράσινη» Τίνα, καταφέρνει, αφετέρου, την πρώτη του ίσως νίκη επί του Ευάγγελου Βενιζέλου από την αναβάθμισή του στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών μέχρι σήμερα. Και αυτό διότι η μόνη «εμπλοκή» που είχε ταράξει τη «σιγουριά» της Τίνας ότι δεν θα έμενε… άνεργη, προέκυψε τον Ιούλιο, όταν ο κ. Βενιζέλος εφέρετο να έχει υποσχεθεί τη θέση στον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη. Το ίδιο πόστο εφέρετο να διεκδικεί και η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη, επικαλούμενη τα πτυχία και την εμπειρία της.

Η θέση, άλλωστε, θεωρείται «μαγαζί γωνία», αφού συνοδεύεται από πλήθος προνομίων, δυσανάλογων του όγκου εργασίας του εκάστοτε αξιωματούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαψεύσει μη δίνοντας όμως στη δημοσιότητα τη δική της «αλήθεια», η αμοιβή του πρέσβη στον ΟΟΣΑ φτάνει τα 300.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ συνοδεύεται από πολυτελή διαμονή σε κατοικία 500 τετραγωνικών μέτρων στην ακριβότερη συνοικία του Παρισιού, ιδιοκτησίας της ελληνικής αντιπροσωπείας (που άρα συντηρείται από το Ελληνικό Δημόσιο και πληρώνεται από τους Ελληνες φορολογούμενους), καθώς και αυτοκίνητο με οδηγό και μάγειρα. Η κ. Μπιρμπίλη, πάντως, που, κατά πληροφορίες, είχε τόσο σίγουρη τη θέση, που από την αρχή του καλοκαιριού ακόμα είχε αρχίσει να ψάχνει σχολείο για το παιδί της στην πόλη του φωτός, φέρεται να μιλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της για μισθό 7.000 ευρώ μηνιαίως, παραλληλίζοντάς τον με εκείνον ενός πρέσβη. Σε κάθε περίπτωση, η «εξασφάλιση» της κ. Μπιρμπίλη, μέσω ενός ακόμη πρωθυπουργικού διορισμού σε μία άκρως προνομιακή θέση, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου, ούτως ή άλλως, ουδέποτε απέκτησε έρεισμα.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα