Προσωπικές ξεναγήσεις μέσω i-phone, ψηφιακή απεικόνιση των γλυπτών του Παρθενώνα (και αυτών που πεισματικά αρνούνται να μας επιστρέψουν οι Βρετανοί) αλλά και η ενσωμάτωση του μνημείου στην περίφημη εφαρμογή Google art. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί τις Δευτέρες να… αργεί, πίσω όμως από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του συντηρητές και ειδικοί δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μεταφέρουν στους επισκέπτες ζωντανές εικόνες από το αρχαίο ελληνικό θαύμα.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και περιλάμβανε την ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που τελούνται κάθε Δευτέρα στον χώρο, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διά ζώσης τη συναρπαστική εμπειρία της συντήρησης των μοναδικών γλυπτών.
Ειδικά για την τρισδιάστατη σάρωση των μαρμάρων του Παρθενώνα, ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί συνολικά σε 36 μήνες, ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά. «Το πρόγραμμα που ονομάζεται “Ψηφίζω Παρθενώνα” έχει ως στόχο την ψηφιακή συνένωση των μαρμάρων. Υπάρχει και η έγκριση από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ όταν ολοκληρωθεί οι εικόνες θα ανέβουν στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να τις δει και ο κόσμος».
Βέβαια το παραπάνω δεν είναι και το μοναδικό που αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση. Ο κ. Παντερμαλής επισήμανε ότι μέσα στο 2012 το βραβευμένο πολιτιστικό ίδρυμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα συμμετέχει στο περίφημο πρόγραμμα που πριν από λίγους μήνες λάνσαρε ο διαδικτυακός κολοσσός της Google. Ο λόγος φυσικά για το google art project, μια συνεργασία της μηχανής αναζήτησης με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Μέσω αυτού ο καθείς θα έχει τη δυνατότητα να μάθει ιστορικά στοιχεία που αφορούν σπουδαία αριστουργήματα. Σε αυτή την εφαρμογή, στην οποία συμμετέχουν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από την ερχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ οι φωτογραφίες των εκθεμάτων θα ανέβουν μέσα στο 2012.
Μια ακόμη υπηρεσία που ετοιμάζεται πυρετωδώς είναι και εκείνη της εξατομικευμένης ξενάγησης, η οποία θα είναι έτοιμη έως και το 2014. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα με τον τίτλο «Chess», το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ και του Μουσείου του Διαστήματος της Τουλούζης.
Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Με πολύ απλά λόγια, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει τη δική του προσωπική ξενάγηση ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του αλλά και το μορφωτικό και επαγγελματικό του background. Οι υπεύθυνοι του μουσείου, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία (κατά κύριο λόγο από ερωτηματολόγια), θα δημιουργήσουν περσόνες, δηλαδή χαρακτήρες επισκεπτών. Ετσι, όταν ο ενδιαφερόμενος θα περάσει το κατώφλι του μουσείου και αφού απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, θα μπορεί να έχει την ξενάγηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.
Οσο για την 32η μετόπη από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, τον περίφημο Ευαγγελισμό, ο κ. Παντερμαλής τόνισε ότι μετά τον πρώτο καθαρισμό της η μετόπη θα εκτεθεί στο κοινό δίνοντάς του την ευκαιρία να τη θαυμάσει από κοντά. Η μετόπη είναι αρκετά ταλαιπωρημένη (ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρώτη φορά έπειτα από 2.500 χρόνια δέχεται τις φροντίδες των συντηρητών) και θα είναι έτοιμη για το κοινό κατά πάσα πιθανότατα μετά τις γιορτές.
Η συγκόλληση στο κυνηγόσκυλο του 6ου αιώνα π.Χ.
Ενα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του μουσείου (και ιδιαίτερα στους μικρούς φίλους της αρχαιολογίας), το διάσημο κυνηγετικό σκυλί του 6ου αιώνα π.Χ., απέκτησε χθες ξανά την ουρίτσα του! Η διαδικασία συγκόλλησης έγινε από τους ειδικούς ενώπιον των δημοσιογράφων και, από ό,τι φαίνεται, το εντυπωσιακό μαρμάρινο τετράποδο -για πρώτη φορά- θα παρουσιαστεί στο κοινό αρτιμελές.
Η ουρά βρέθηκε στις αποθήκες και η διαδικασία συγκόλλησης έγινε με συνδέσμους τιτανίου και λευκό τσιμέντο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους συντηρητές, το ειδικό στήριγμα της ουράς σήμερα θα αφαιρεθεί και το σκυλάκι θα παρουσιαστεί στο κοινό του μουσείου «σώο και αβλαβές».
Γιώτα Βαζούρα