Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Ναρκωτικών, με σημαντικότερη την αποποινικοποίηση της ίδιας, αποκλειστικής χρήσης, καθώς και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις διακεκριμένες μορφές διακίνησης. Την ίδια στιγμή, με σκοπό την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, προβλέπεται η υπό όρους απόλυση, με την προϋπόθεση της παρακολούθησης θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης εφόσον έχει εκτιθεί το ένα πέμπτο της ποινής. Οσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει 25 έτη.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών ή με ισόβια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο από 50.000 ως 600.000 ευρώ.
Ειδικότερα, οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών ουσιών που κατ’ επάγγελμα τελούν την πράξη της διακίνησης και από την οποία έχουν οικονομικό όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ (ως σήμερα δεν υπήρχε πλαφόν στο οικονομικό όφελος) απειλούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη από 10 ως 20 έτη και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ.
Αντίθετα, ορίζεται ότι η προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (χωρίς να υπάρχει κατώτερο ή ανώτερο όριο, αφού θα καθορίζεται από τα δικαστήρια) για ίδια αποκλειστική χρήση δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. Ωστόσο τιμωρούνται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και πρόστιμο ως 500 ευρώ η καλλιέργεια φυτών κάνναβης για ίδια χρήση, με κράτηση έξι μηνών και χρηματική ποινή έως 1.000 ευρώ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δημόσιο χώρο και με φυλάκιση έως δύο ετών, η κατάρτιση πλαστής συνταγής ή η νόθευση ή η χρησιμοποίηση ιατρικής συνταγής χορήγησης ναρκωτικών για ίδια χρήση.
Επίσης ηπιότερη ποινική μεταχείριση, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα, θα έχουν και οι πράξεις διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, η προμήθεια οικείου προσώπου και το «κέρασμα». Επισημαίνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων.
Μεταξύ αυτών και η αλλαγή στον τρόπο διαπίστωσης του εξαρτημένου χρήστη, καθώς συνεκτιμώνται πιστοποιήσεις αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης.
Βάσω Παλαιού