Εκπαίδευση (δυο βδομάδων) στο Πεζικό για ναύτες και σμηνίτες από την επόμενη ΕΣΣΟ

Στο «χακί» θα ντύνονται πλέον τόσο οι σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) όσο και οι ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), καθώς ως νεοσύλλεκτοι θα περνάνε υποχρεωτικά από εκπαίδευση στον Στρατό Ξηράς για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι αλλαγές ξεκινούν άμεσα και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη ΕΣΣΟ του 2012, που αναμένεται να πάρει προσκλητήριο για να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στα Κέντρα Εκπαίδευσης.

Με τον τρόπο αυτό, το ΓΕΕΘΑ θέλει σταδιακά να δημιουργήσει μια ενιαία «κουλτούρα» στρατιωτικής εκπαίδευσης, με στόχο να μπορεί να εκμεταλλευτεί περισσότερους εφέδρους και σε περισσότερες ειδικότητες, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Αυτό που ισχύει έως σήμερα είναι ότι οι επίστρατοι που προέρχονται (που είχαν υπηρετήσει) από το Π.Ν. και την Π.Α. και οι οποίοι ανήκουν πλέον στον Στρατό Ξηράς (ΣΞ) υπολείπονται προκεχωρημένης εκπαίδευσης σε σχέση με αυτούς του Σ.Ξ. και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα.

Η επέκταση και σε αυτούς της εν λόγω εξειδικευμένης εκπαίδευσης ανατρέπει τη μέχρι σήμερα πρακτική, επιτρέποντας έτσι στους επιστράτους που προέρχονται από το Π.Ν. ή την Π.Α. να χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες θέσεις με τους επιστράτους του Σ.Ξ. και όχι μόνο σε καθήκοντα που δεν απαιτούν εξειδίκευση (οδηγοί οχημάτων, τραυματιοφορείς, τυφεκιοφόροι κ.λπ.).

Το πρόγραμμα της βασικής εκπαίδευσης του Π.Ν. και της Π.Α. αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται με αντικείμενα που προβλέπονται στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) του Σ.Ξ.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρίψη χειροβομβίδων, κίνηση στο πεδίο μάχης, ατομική και ομαδική αντιμετώπιση πυρών Πυροβολικού κ.λπ., ώστε να αποδοθούν ικανοί ατομικοί μαχητές.

Σκοπός της επέκτασης του παραπάνω σχολείου σε ΓΕΝ και ΓΕΑ είναι η απόδοση ατομικών μαχητών με βάση τα προγράμματα που εφαρμόζει ο Σ.Ξ. και η δημιουργία αξιόμαχης εφεδρείας.

Στο Π.Ν. και στην Π.Α. μέρος των αντικειμένων του ΣΠΕΝ καλύπτονται σήμερα στη βασική εκπαίδευση. Στην Π.Α. και στο Π.Ν. δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή εξειδικευμένοι εκπαιδευτές και υποδομές για να καλύψουν τα επιπρόσθετα αντικείμενα του ΣΠΕΝ, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνδρομή του Σ.Ξ. προς κάλυψη αυτού του κενού. Γι’ αυτό τον λόγο το ΓΕΣ επιφορτίζεται με την ευθύνη κατάρτισης των αντικειμένων εκπαίδευσης του ΣΠΕΝ, καθώς και με τη διάθεση των απαιτούμενων εκπαιδευτών και υποδομών, για την υλοποίηση του θεσμού σε Π.Ν. και Π.Α.

Πέραν της βασικής εκπαίδευσης δημιουργείται μια επιπρόσθετη εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων, για να καλυφθούν πλήρως τα αντικείμενα του ΣΠΕΝ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του Π.Ν. και της Π.Α. Η εφαρμογή του θεσμού του ΣΠΕΝ σε ΓΕΝ και ΓΕΑ θα υλοποιηθεί από την πρώτη σειρά κατάταξης στρατευσίμων του 2012.

Ουρανία Γαλανού


Παραλίγο ατύχημα χθες με υπερσύγχρονο F-15!

Τεράστια ερωτήματα σε σχέση με την τεχνική κατάσταση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας ως συνέπεια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα οποία έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει η «δημοκρατία» προκύπτουν από το χθεσινό ατύχημα σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-15 Block 52+ στη Λάρισα.

Το αεροσκάφος επέστρεφε ύστερα από εκπαιδευτική πτήση στην 110- Πτέρυγα Μάχης. Για άγνωστους λόγους, αμέσως μόλις το μαχητικό ακούμπησε στον διάδρομο προσγείωσης, τα σκέλη του «μάζεψαν», όπως αναφέρεται στην αεροπορική ορολογία. Οι δύο χειριστές αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και ύστερα από χειρισμούς κατάφεραν να κρατήσουν το μαχητικό εντός του διαδρόμου. Τελικώς το αεροσκάφος προσγειώθηκε με επιτυχία, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το διθέσιο F-16 και για τους λόγους που προκάλεσαν το τεχνικό πρόβλημα.

Το αεροσκάφος ήταν ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, αφού πρόκειται για αεροσκάφη που παρελήφθησαν το 2003-2004. Οι πρώτες πληροφορίες δεν αφήνουν οποιοδήποτε υπονοούμενο για λάθος χειρισμό και επισημαίνουν ότι όλα εντός κόκπιτ έδειχναν κανονικά. Δηλαδή η ένδειξη «κλειδώματος» των τροχών ήταν αναμμένη.

Ασφαλώς το τι έφταιξε θα προκύψει από τη διερεύνηση που θα γίνει, όλα όμως δείχνουν ότι η εκδοχή της τεχνικής δυσλειτουργίας είναι η πιθανότερη. Το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό, που συμβαίνει για πρώτη φορά, προκαλεί ερωτήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις και κατά συνέπεια αναμένεται να διαταχθεί έρευνα ώστε να εξακριβωθεί τι συνέβη και εντελώς ανεξήγητα έκλεισαν οι ρόδες του μαχητικού αμέσως μετά την επαφή του στον διάδρομο προσγείωσης. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός δεν έλαβε δραματικές διαστάσεις, χάρη στην ετοιμότητα που έδειξαν οι χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους. Αν δεν υπήρχε αυτό το στοιχείο, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα