Οι «γαλάζιες φυλές» στη σκιά της ΔΕΘ με σχέσεις οργής (αλλά) και στοργής

Ηταν λίγο μετά τις 11 το μεσημέρι την προτελευταία Πέμπτη του Ιουνίου, όταν ο Θόδωρος Καράογλου πληροφορήθηκε ότι θα είναι ο νέος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Οταν ο γαλάζιος βουλευτής Θεσσαλονίκης έκλεισε το τηλέφωνο και πριν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να κατέβει στην Αθήνα για την ορκωμοσία, πήρε δύο με τρία τηλέφωνα. Ενας από τους πρώτους που ειδοποίησε για την υπουργοποίησή του ήταν ο Νίκος Φώτος.

Με τον γαλάζιο γραμματέα Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας ο νέος ΥΜΑΘ συνδέεται φιλικά αλλά και πολιτικά εδώ και πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ήταν μαζί φοιτητές στην περίφημη Βιομηχανική. Η Σχολή μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά έγραψε ιστορία γιατί από αυτήν ξεπετάχτηκαν ουκ ολίγα πολιτικά στελέχη. Βλέπετε, εκεί ήταν ζόρικος ο πολιτικός διάλογος. Με φωνές στα αμφιθέατρα, ντουντούκες και συχνά κυνηγητά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Από τη Βιομηχανική ξεπετάχτηκαν πολλοί Νεοδημοκράτες της λεγόμενης Λαϊκής Δεξιάς, όπως ο Θόδωρος Καράογλου, ο Νίκος Φώτος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Δημήτρης Πανοζάχος, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Κώστας Ταγγίρης και Δημήτρης Καραμπέτσος αλλά και ο Κώστας Μόσχου. Ολοι αυτοί ήταν οι «βιομήχανοι» της Ν.Δ. και το όνομα έμεινε μέχρι σήμερα. Μαζί και δύο αιχμές. Η μία είναι πολιτικής υφής και αφορά το γεγονός ότι πολλοί από τους «βιομηχάνους» έφυγαν στη συνέχεια από τη Ν.Δ. ακολουθώντας τον Κωστή Στεφανόπουλο στο εγχείρημα της ΔΗΑΝΑ. Η άλλη είναι αισθητικής: Οι «βιομήχανοι» ποτέ δεν ξεχώριζαν για τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις…

Σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν μια ισχυρή ομάδα στην τοπική Ν.Δ., αν και εσχάτως υπάρχουν ρωγμές.

Ο Δημήτρης Καραμπέτσος και ο Κώστας Μόσχος κινούνται πλέον κοντά στον Κώστα Γκιουλέκα και έχουν πάρει αποστάσεις από τους υπόλοιπους, ενώ εντάσεις δημιούργησε και η βουλευτική υποψηφιότητα του Δημήτρη Πανοζάχου που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά κόντρα στον Κώστα Γκιουλέκα, τον οποίο στήριξε μερίδα «βιομηχάνων». Παρ’ όλα αυτά ο πόλος θεωρείται ισχυρός και θα έχει ρόλο το επόμενο διάστημα, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα και για τον αναβαθμισμένο αυτές τις ημέρες και λόγω ΔΕΘ Θόδωρο Καράογλου, ο οποίος πάντως εδώ και χρόνια είχε απέναντί του έναν… άσπονδο εχθρό: τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η κακή χημεία των δύο χρονολογείται από την εποχή που ο κ. Καράογλου ήταν νομαρχιακός σύμβουλος στον συνδυασμό του κ. Ψωμιάδη, ενώ και το μέλλον δεν αποκλείεται να κρύβει εντάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον σημερινό ΥΜΑΘ να είναι ο επόμενος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Ν.Δ.

Βασικός παίκτης στη Θεσσαλονίκη είναι ο Δημήτρης Τσάμης. Και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης και λόγω του ότι η γνώμη του μέτρησε αλλά και μετρά στην υπόθεση της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού της Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής και αρκετά μακριά από τους «βιομηχάνους»: και πολιτικά (ήταν πάντοτε εκφραστής εκσυγχρονιστικών απόψεων εντός της Ν.Δ.) αλλά και ενδυματολογικά, καθώς πάντοτε ξεχώριζε για τις προσεγμένες εμφανίσεις του.

Κοντά στον κ. Τσάμη κινείται ο πρώην υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος -ήταν πρόεδρος της Διοικούσας στην αρχή της προεδρίας του Α. Σαμαρά- και η πλειοψηφία των μελών του οργάνου, όπως οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ ανατολικού και κεντρικού τομέα Θόδωρος Μητράκας και Τάσος Εμμανουηλίδης. Ο πρώτος διατηρεί ως παλιός ΟΝΝΕΔίτης πολύ καλές σχέσεις με τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον Κώστα Γκιουλέκα, ο δεύτερος με τους καραμανλικούς αλλά και τον Κώστα Γκιουλέκα.

Αντίθετα, πιο αυτόνομοι πόλοι θεωρούνται τόσο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Μίλτος Τασσούλης (σαμαρικός) όσο και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Λαζός, που παλιά κινούνταν κοντά στον Αδάμ Ρεγκούζα, ενώ στη συνέχεια απέκτησε στενές πολιτικές σχέσεις με τον κ. Βαρτζόπουλο. Οσο για τον γενικό διευθυντή της Διοικούσας Φίλιππο Ζαφειρίου, είναι ένα στέλεχος που σχετίζεται με το περιβάλλον Σαμαρά από παλιά και διατηρεί καλές επαφές σχεδόν με όλες τις εσωκομματικές ομάδες. Πάντως ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος ορίστηκε και ειδικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά για θέματα που έχουν να κάνουν με την «Τasce Force» και είναι από τους λίγους Θεσσαλονικείς που έχουν προνομιακές σχέσεις με τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Μανώλη Κεφαλογιάννη, έχει κερδίσει σημαντική θέση στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά και μπορεί να αναδειχθεί ως ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές. Ηδη πάντως έχει αναδειχθεί με απόσταση στον πιο σικάτο «γαλάζιο» της Θεσσαλονίκης, με τα μαντιλάκια ποσέτ να έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του…

Χωριστοί πόλοι θεωρούνται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο πρώτος επανέκαμψε στη Ν.Δ. με τη συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν έχει πια πολλούς εσωκομματικούς συμμάχους. Ταυτόχρονα οι σχέσεις του με τον Δημήτρη Τσάμη, αλλά και με πολλούς από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν θεωρούνται και οι καλύτερες, έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να προβλέψει κανείς το πολιτικό του μέλλον. Οσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί βλέπουν τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης από τη μεριά της Ν.Δ., αυτός προσπαθεί να έχει επικοινωνία με όλες τις ομάδες.

Ισχυροί παίκτες στο εσωκομματικό παιχνίδι εμφανίζονται σε επίπεδο βουλευτών ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Και οι δύο ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα και αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα σημαντικό ρόλο στο εσωκομματικό παιχνίδι της πόλης. Αντίθετα, αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο Κώστας Γκιουλέκας, που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, αν και είναι πρώτος σε σταυρούς βουλευτής και παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος βουλευτής που στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.

Οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι Ελενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός και Σάββας Αναστασιάδης είναι μέσα στο παιχνίδι, καθώς όλοι θεωρούνται πια παλιοί και έμπειροι παίκτες. Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη ένα νέο αναδεικνυόμενο πόλο στον νομό.

Ισχυροί παραμένουν οι τέσσερις προσωπικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος είναι ο δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Αντώνης Οικονόμου, που ανέλαβε το πολύ κρίσιμο πόστο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο δεύτερος είναι ο Στράτος Σιμόπουλος. Ο παλιός προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης αλλά δεν εκλέχτηκε, ανέλαβε την κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κοντά σε αυτή τη δυάδα, που παίζει πλέον ενεργό πολιτικό ρόλο, προσθέστε και τους επιχειρηματίες Κώστα Χαΐτογλου και Αντώνη Δούδο που παραμένουν πιο αποστασιοποιημένοι. Ο πρώτος ήταν στην παρέα του Αντώνη Σαμαρά στις ολιγοήμερες φετινές διακοπές του πρωθυπουργού και αυτός που συνήθως διοργανώνει στο σπίτι του δείπνα όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Μόνο που φέτος εξαιτίας της χθεσινής επίσκεψης-εξπρές του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη η συνάθροιση δεν έγινε.

Μια άλλη ομάδα είναι οι αυτοδιοικητικοί, που πάντως δεν αποτελούν έναν ιδιαίτερα ομογενοποιημένο πόλο. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής γραμματέας Αυτοδιοίκησης Θόδωρος Αθανάσαρος, που διατηρεί καλή σχέση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, καθώς και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης και Πυλαίας – Χορτιάτη Λάζαρος Κυρίζογλου, Δημήτρης Γαλαμάτης και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στο ευρύτερο σαμαρικό στρατόπεδο κινούνται και διάφορα άλλα κομματικά στελέχη, όπως η Βίκυ Ευταξά, που είχε ορισθεί αναπληρώτρια του τομέα Περιβάλλοντος, η αναπληρώτρια εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αννα Ευθυμίου (μετεκλογικά έχει σιγήσει) και τα μέλη της γραμματείας Οργανωτικού Χρήστος Τράντης, Νίκος Αντωνιάδης και Γιώργος Χουλιάρας, καθώς και ο διευθυντής της Γραμματείας Αγγελος Κολοκοτρώνης.

«Π. Μελάς»

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα