Η κατάρρευση του Μπ. Βωβού!

Οι οφειλές προς τους εργαζομένους, για τις οποίες έχουν βγει σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα του ομίλου, οδήγησαν τη διοίκηση της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική στην απόφαση να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές.

Η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρία ακινήτων, την οποία ίδρυσε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Μπάμπης Βωβός, αντιμετώπιζε εδώ και μήνες σοβαρά προβλήματα. Οι υποσχέσεις για σταδιακή αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο προσωπικό δεν τηρήθηκαν και οι εργαζόμενοι έβγαλαν σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα καθώς, κατά πληροφορίες, υπήρχαν ιδιωτικά συμφωνητικά. Ετσι η διοίκηση αναγκάστηκε να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές. Μάλιστα, την επίσημη ανακοίνωση για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Βωβός, αλλά ο πατέρας του.

Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων η Μπ. Βωβός δεν εξέδωσε ισολογισμό για το 2011 ούτε και λογιστικές καταστάσεις για το 2012. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (Σεπτέμβριος 2011) οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στις υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις και στην υπόθεση με το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό αποδίδει ο ιδρυτής της εταιρίας τη σημερινή κατάσταση. Ο Μπ. Βωβός υποστηρίζει ότι το «πάγωμα» των έργων κατασκευής του εμπορικού κέντρου «σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση της εταιρίας σε δανεισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προοριζόταν για την υλοποίηση του έργου στο Βοτανικό, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αρνητικών ταμειακών ροών».

Η εταιρία, που έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 συγκροτήματα γραφείων ή/και καταστημάτων, με ορμητήριο τη λεωφόρο Κηφισίας, βλέπει την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα να καταρρέει. Για παράδειγμα, στο συγκρότημα του Φαλήρου είδε να φεύγει η γερμανική αλυσίδα Media Markt, ενώ σε άλλα κτίρια γραφείων οι απαιτήσεις για μείωση ενοικίων διογκώνονται. Η διοίκησή της, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή δήλωση του Μπ. Βωβού, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των έργων στον Βοτανικό, στο πλαίσιο του σχεδίου «ανάστασης» της Διπλής Ανάπλασης (λεωφ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού). Στην αγορά υποστηρίζουν ότι, ακόμα και αν ξεκινήσουν αύριο τα έργα, τα προβλήματα δύσκολα θα ξεπεραστούν, με δεδομένη την πλήρη κατάρρευση της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα