Σγουρός: Νευρική επιστολή για την «Ηλέκτωρ»!

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση, που παρά τις επιθετικές κορόνες και τις υφέρπουσες απειλές περισσότερο προδίδει άγχος και απολογητική διάθεση, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επιχείρησε χθες να απαντήσει στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», σχετικά με τις προνομιακές αναθέσεις στην εταιρία Ηλέκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα.

Αφού ο κ. Σγουρός απολογείται εξηγώντας ότι δεν ευθύνεται για τις… αμαρτίες των προκατόχων του, λες και εμείς τον εγκαλέσαμε για τα σκάνδαλα του παρελθόντος, ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να ανανεώσει (σ.σ.: για τρία χρόνια) τις συμβάσεις εκμετάλλευσης των δύο μεγάλων εργοστασιακών μονάδων του ΕΔΣΝΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Απορριμμάτων), καθώς τυχόν διακοπή της λειτουργίας του θα… μπορούσε «να θέσει θέμα επιστροφής των χρημάτων που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατασκευή τους». Πέραν του ότι το δυνητικό αυτό σενάριο είναι μάλλον… ακραίο, ο κ. Σγουρός δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει γιατί υποχρεώθηκε να ανατρέψει δικές του εισηγήσεις και αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τη διενέργεια διαγωνισμών και τελικά κατέφυγε στη λύση άσκησης του δικαιώματος για παράταση των συμβάσεων με την προσχηματική και απαράδεκτη έκπτωση του 15% από τον εργολάβο, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και όταν είναι γνωστό ότι οι συμβάσεις αυτές (συμβάσεις λεόντειες υπέρ του Ηλέκτωρα, σύμφωνα με την καθολική εκτίμηση της αγοράς) είχαν συναφθεί σε συνθήκες αλόγιστης δημοσιονομικής σπατάλης.

Είναι τέτοια η νευρικότητα που διακατέχει τον κύριο περιφερειάρχη, ώστε έφτασε να εγκαλέσει τη «δημοκρατία» για… όψιμη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λειτουργία των δύο επίμαχων μονάδων, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η εφημερίδα μας δεν κυκλοφορούσε ούτε την περίοδο της κατασκευής τους ούτε καν την περίοδο σύναψης των αμαρτωλών συμβάσεων!

Επιπροσθέτως, ο κ. Σγουρός αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακέρα, επικαλούμενος κίνδυνο τερματισμού της λειτουργίας των εργοστασίων, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι θα μπορούσε να κρατήσει τον εργολάβο με σημαντική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εκμετάλλευσης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί. Και χωρίς να του ανανεώσει επί τριετία τη σύμβαση, δεσμευόμενος κιόλας να τον πληρώνει… οn time, την ώρα που το Δημόσιο έχει φεσώσει το άπαν σύμπαν σε αυτή τη χώρα.

Τυπικά, ακόμη και η προκλητική αναίρεση των αποφάσεών του (προσοχή: που ελήφθησαν κατά δήλωσή του για λόγους προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος!), αν και παράδοξη, μπορεί να είναι νόμιμη. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, η πολιτική… ανακολουθία, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν τιμωρείται διά νόμου. Είναι όμως και υπεράνω δημοσιογραφικής κριτικής; Ή μήπως περίμενε ο κ. Σγουρός να του πούμε μπράβο και να τον χειροκροτήσουμε για τη σκληρή διαπραγματευτική μάχη που έδωσε μέχρι να κλειδώσει την… έκπτωση του 15% από τον κύριο Μπόμπολα, «απειλώντας» τον με τη διενέργεια διαγωνισμών…

Είναι βέβαιον ότι ο κ. Σγουρός θα κληθεί να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις γι’ αυτό και για πολλά άλλα ζητήματα ενώπιον του εκλογικού σώματος, όταν έρθει η ώρα να ανανεώσει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια. Και θα αξιολογηθεί για τα πεπραγμένα του, όπως η ανάθεση σε… περιθωριακό βετεράνο της επικοινωνίας καμπάνιας 7.000.000 για την… τουριστική προβολή της περιφέρειας, που προκάλεσε σωρεία επικριτικών δημοσιευμάτων και σάλο στο Κοινοβούλιο. Αν όμως στο μεταξύ προτιμά να δώσει τις εξηγήσεις του στη Δικαιοσύνη, εδώ είμαστε να τις ακούσουμε και να αντικρούσουμε τα επιχειρήματά του.

Οσο για τους περίεργους υπαινιγμούς περί εξυπηρέτησης επιχειρηματικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων από τη «δημοκρατία», ας κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη του στενού του περιβάλλοντος πριν απευθύνει σε μας τέτοιους χαρακτηρισμούς. Κι αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

ΥΓ.: Κρατάμε μια επιφύλαξη μήπως και αδικήσαμε τον κύριο Σγουρό, μόνο σε ό,τι αφορά τις στενές του συναναστροφές με τον Θόδωρο Τσουκάτο. Ισως η πηγή μας εντόπισε κάποιον… σωσία του «στρατηγού» να συναντάται συχνά – πυκνά με τον περιφερειάρχη. Επιφυλασσόμαστε να επανορθώσουμε άμεσα, αν ο κ. Σγουρός δηλώσει ότι δεν έχει δει το τελευταίο διάστημα τον κ. Τσουκάτο, γεγονός στο οποίο παρέλειψε να αναφερθεί στη μακροσκελή ανακοίνωσή του…

 


Η απάντηση του περιφερειάρχη στη «δημοκρατία»

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο σας της 24ης Ιουλίου 2013 υπάρχει ανυπόγραφο προκλητικό δημοσίευμα που αναφέρεται στο πρόσωπό μου. Το σχετικό άρθρο βρίθει από ψευδείς και συκοφαντικές διατυπώσεις.

Η αλήθεια είναι πως το ΕΜΑΚ, όπως και ο Αποτεφρωτήρας, κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλά χρόνια πριν αναλάβω εγώ πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Εξ όσων γνωρίζω, ουδέποτε κατά το παρελθόν ασκήσατε κριτική στην κατασκευή και λειτουργία αυτών των έργων, με τα οποία ουδεμία ανάμιξη είχα, αφού ανέλαβα ουσιαστικά την αρμοδιότητα μόλις έναν χρόνο πριν.

Η αδιάλειπτη λειτουργία των εργοστασίων συναρτάται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, όσον αφορά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δηλαδή τυχόν διακοπή της λειτουργίας τους θα μπορούσε να θέσει ζήτημα επιστροφής των χρημάτων που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι γεγονός ότι εν όψει της επικείμενης λήξης των υφισταμένων συμβάσεων, τις οποίες, επαναλαμβάνω, βρήκα και δεν δημιούργησα εγώ, αποφασίσαμε την εκπόνηση μελετών για την εκ νέου δημοπράτηση της λειτουργίας των εργοστασίων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην εισήγηση της Υπηρεσίας υπήρχαν δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη αφορούσε στην ενεργοποίηση της ρήτρας προαίρεσης που υπάρχει στην αρχική σύμβαση. Η δεύτερη αφορούσε στη σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης.

Οι μελέτες αυτές εκπονούνται και αυτό το γνωρίζουν καλώς οι «κύκλοι» των τεχνικών υπηρεσιών, που, όπως ισχυρίζεστε, σας ενημέρωσαν, όμως η ολοκλήρωσή τους δεν μπορεί να υπαγορευθεί, πολλώ δε μάλλον να εκβιαστεί από επικοινωνιακές ή άλλες σκοπιμότητες.

Οι διαγωνισμοί θα γίνουν αλλά με μελέτες ολοκληρωμένες και άρτιες για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που απαξίωσε το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας. Αλήθεια, δεν σας είδα να ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα, το οποίο σέρνεται τόσα χρόνια, και ευαισθητοποιηθήκατε όλως αιφνιδίως, όταν εγώ ασκώ μόλις έναν χρόνο τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

Οπως καλώς γνωρίζετε, ο χρόνος από την έγκριση της μελέτης, της διακήρυξης για τη δημοπράτηση, της διενέργειας του διαγωνισμού μέχρι και την εκδίκαση των πιθανών ενστάσεων και τη συμβασιοποίηση ξεπερνάει κατά πολύ το διάστημα των 18 μηνών.

Επομένως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην περίπτωση αυτή να διακοπεί η λειτουργία των εργοστασίων με όλες τις πιθανές κυρώσεις που αυτό θα επέφερε, όπως σας προανέφερα.

Παράλληλα, στην περίπτωση αυτή ανατρέπεται η ομαλή καθημερινή λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτελέσματα όπως αυτά που ζήσαμε πρόσφατα στην Πελοπόννησο, και τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και μάλιστα σε μια περιοχή 5.000.000 κατοίκων.

Αφετέρου, στις υφιστάμενες συμβάσεις, τις οποίες, σας επαναλαμβάνω, βρήκα, υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του διαστήματος λειτουργίας, το οποίο και κατά προτεραιότητα οφείλαμε να εξετάσουμε.

Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση του όρου αυτού των συμβάσεων θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η παραμικρή υποψία για παρανομία.

Οπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, τον Μάιο του 2012, και ενώ είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες καταλήψεις που δεν επέτρεπαν τη λειτουργία του Συνδέσμου, που ήταν χρεοκοπημένος, δημοσιοποίησα τα χρέη και τις οφειλές που είχε ο Σύνδεσμος αλλά και τη γενικότερη κατάσταση διάλυσης και απαξίωσης που βρισκόταν και απευθύνθηκα στον Εισαγγελέα, για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, και αναμένουμε την εξέλιξη.

Ανέλαβα πρωτοβουλία και κατέβαλα προσπάθεια για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του οικονομικού προβλήματος του Συνδέσμου, με κατά κοινή ομολογία θετικά αποτελέσματα. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν ήταν και η μείωση των υποχρεώσεων του Συνδέσμου που προέκυπταν από συμβάσεις όπως εν προκειμένω. Σημειωτέον ότι αυτό επετεύχθη για πρώτη φορά, όπως αντίστοιχα ρυθμίστηκε το θέμα των αντισταθμιστικών.

Δυστυχώς, με το δημοσίευμά σας επιχειρείτε να εμφανίσετε το άσπρο ως μαύρο.

Ενώ δηλαδή διασφαλίζεται η λειτουργία των εργοστασίων, αποτρέπεται ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μειώνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους, εσείς, επικαλούμενοι αόρατους ή σκοτεινούς πληροφοριοδότες, παραπλανείτε τους αναγνώστες σας επιχειρώντας να εμφανίσετε το γεγονός ως σκάνδαλο.

Εξάλλου, δεν είχατε ανάγκη από τέτοιους πληροφοριοδότες, γιατί όλες οι συνεδριάσεις μας μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο και θα μπορούσατε, αν ανατρέχατε στα αρχεία που είναι εκεί για δημόσια χρήση, να έχετε ακριβή και πλήρη ενημέρωση.

Επιπλέον, με τρόπο προκλητικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο επιχειρείτε να με συνδέσετε με πρόσωπα και καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι το άρθρο σας είναι κατευθυνόμενο και υπηρετεί πολιτικές στοχεύσεις και εργολαβικούς ανταγωνισμούς. Είναι αυτονόητο ότι, εάν δεν το ανασκευάσετε άμεσα, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να ξέρετε ότι κατάπτυστες επιθέσεις όπως αυτή δεν με πτοούν, παραμένω όρθιος, δεν κάνω πίσω, δεν συμβιβάζομαι και συνεχίζω να δίνω τον αγώνα για τα συμφέροντα των πολιτών της Αττικής, όπως υποσχέθηκα το 2010.

Στο πλαίσιο της δεοντολογίας παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παρόντος.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα