Τα ίχνη μιας αφοσιωμένης επιστήμονος ακολουθεί με την κάμερα ο Κιμ. Τσακίρης στο νέο ντοκιμαντέρ του
Οι πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ του θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα ήρωες μυθιστορημάτων. Οι εργένηδες της Ζαχάρως που αναζητούσαν νύφες στη Ρωσία («Sugartown – Οι γαμπροί»), οι πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία («Sugartown – Η επόμενη μέρα») και ο σύγχρονος καουμπόι, Ελληνας φιλόσοφος με το παρατσούκλι Μίτσιγκαν («Ομορφιές και δυσκολίες») υπήρξαν οι ήρωες των βραβευμένων ντοκιμαντέρ του, αποδεικνύοντας με τον πιο τρανό τρόπο ότι οι ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων είναι πολύ πιο συναρπαστικές ακόμη και από την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία.
Στο νέο ντοκιμαντέρ του, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Κίμων Τσακίρης μάς ταξιδεύει στη δυτική Μακεδονία, ακολουθώντας με τον φακό του την αλτρουιστική ανασκαφική εργασία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου – Μεντεσίδη, η οποία δίνει τη δική της μάχη ενάντια στον χρόνο. Εχοντας μόλις δύο μήνες προτού ο χώρος του αρχαιολογικού ενδιαφέροντός της μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα του Ιλαρίωνα, εκείνη προσπαθεί να σώσει από την παντοτινή λήθη όσο περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί, επιδιδόμενη σε έναν αγώνα δρόμου.
Λίγο πριν από τη σημερινή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του «Η αρχαιολόγος», ο Κίμων Τσακίρης μιλά στη «δημοκρατία» για τη νέα του δουλειά και μας εξηγεί γιατί τελικά πιστεύει ότι οι καλές ιστορίες τον… διαλέγουν και δεν τις διαλέγει.
«Νομίζω πως, αν είσαι ανοιχτός στα ερεθίσματα που δέχεσαι, τότε έρχεται κάτι που σε προχωράει στη ζωή» λέει ο ίδιος. Κάπως έτσι προέκυψε και η συνεργασία του με την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, η οποία το 2012 απευθύνθηκε στην εταιρία παραγωγής του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου Faliro House για να κάνει μια καταγραφή της δουλειάς της, λίγο προτού τα νερά του φράγματος «πνίξουν» τον αρχαιολογικό χώρο.
«Πήγα για μια μέρα απλά για να τη γνωρίσω από κοντά και τελικά έμεινα και γύρισα το ντοκιμαντέρ!» εξηγεί ο κ. Τσακίρης. «Με κέρδισε ως προσωπικότητα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ δυνατός. Μια γυναίκα που έχει φοβερή προσήλωση στον στόχο της, κάτι που την έκανε να φτιάξει το Μουσείο της Αιανής, ένα πολιτιστικό ίδρυμα που θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το σημαντικότερο απ’ όλα βέβαια είναι ότι έχει κάνει τους ανθρώπους εκεί να αγαπήσουν τον τόπο τους. Και αυτό είναι θαυμαστό».
Ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί την αρχαιολόγο, η οποία, αν και βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας, συνεχίζει εθελοντικά το ανασκαφικό έργο της, να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από τα αρχαία, δουλεύοντας νυχθημερόν. Οι κάτοικοι, οι υπόλοιποι ανασκαφείς αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ περνούν από τα πλάνα ενός ντοκιμαντέρ που κάθε άλλο παρά αρχαιολογικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
«Είναι μια ταινία με επίκεντρο τον άνθρωπο, που δημιουργεί συναισθήματα στον θεατή» λέει ο ίδιος. Οπως έχει δείξει η έως σήμερα κινηματογραφική πορεία του, ο Κίμων Τσακίρης φαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των ντοκιμαντέρ του δεν ξεχνά τους ήρωές του. «Στη Ζαχάρω επέστρεψα και με δεύτερο ντοκιμαντέρ. Αποκτάς μια έντονη σχέση με τους ανθρώπους, διότι δεν είναι ηθοποιοί. Οταν έμαθα ότι πέρυσι ένας ηλικιωμένος που είχε συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ με τις πυρκαγιές της Ηλείας πέθανε, συγκλονίστηκα. Ηταν φίλος μου και κομμάτι της ζωής μου. Πήγαινα κάθε χρόνο εκεί στο λυόμενό του και πίναμε κρασάκι. Μέσα από αυτή τη διαπροσωπική σχέση, για παράδειγμα, η αρχαιολόγος μού εκμυστηρεύτηκε ότι έχει γράψει ποιήματα, τα οποία και παρουσιάζονται διακριτικά από την ταινία».
Αν και το ντοκιμαντέρ βγαίνει στους κινηματογράφους στον απόηχο των ανασκαφών της Αμφίπολης, ο δημιουργός θεωρεί ότι θα ήταν άδικο η δουλειά αυτή να συσχετιστεί με τις εξελίξεις των Σερρών. «Ηταν συνειδητή η επιλογή μας να μη βγει στους κινηματογράφους την προηγούμενη περίοδο και να μη συμπέσει με τις επίσημες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη. Εξάλλου, ήταν κάτι που είχαμε ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Η ταινία θα πρέπει να μιλήσει στο κοινό από μόνη της».
* Info: Το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Η αρχαιολόγος» θα κάνει σήμερα το βράδυ πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Θα βγει στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment στις 19 Μαρτίου.
Γιώτα Βαζούρα
