Στα «σχοινιά» ο Ταγίπ, ψάχνει για συναίνεση!

Πέντε μέρες (!) μετά την «ήττα» του μίλησε ο Ερντογάν! Κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν τους εγωισμούς για να υπάρξει κυβέρνηση

Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να… καταπιεί την ήττα του μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλυσε τελικά τη σιωπή του την Πέμπτη, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς, όπως είπε, και να σπεύσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες, επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός. Δεν έπεισε όμως.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Ιστορία θα κρίνει όποιον απειλήσει το μέλλον της Τουρκίας και κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος, από την πλευρά του, θα φροντίσει να βρει τη λύση με την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα. Στην ομιλία του πάντως κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης σπουδαστών, δεν παρέλειψε να ανεβάσει τους τόνους στο προσφιλές και ασφαλές πεδίο του, την εξωτερική πολιτική, κατηγορώντας ανοιχτά τη Δύση ότι βομβαρδίζει τους Αραβες και τους Τουρκμένους στη Συρία, ενώ παράλληλα στηρίζει τους Κούρδους «τρομοκράτες».

Ο Νταβούτογλου

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποιούσε για τους κινδύνους μιας κυβέρνησης συνασπισμού, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία. «Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Αγκυρα. Ο ίδιος επέμεινε ότι «με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP», το οποίο είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε σενάριο.

Ανοιγμα προς όλους πλην του AKP έκανε και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο ψαλίδισε τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, μπαίνοντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 12%.
«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού» τόνισε ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που το AKP δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν» υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και τη Δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ο ίδιος είπε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι έτοιμος να απευθύνει έκκληση για αφοπλισμό και ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί. Το HDP, το οποίο έχει επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κάνει άλλη μια επίσκεψη τις ερχόμενες ημέρες. «Ως HDP συναισθανόμαστε την ευθύνη μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κι άλλα» είπε ο ηγέτης των Κούρδων.

Επίθεση με μολότοφ στην Αγ. Τριάδα!

Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης, όταν ένας άνδρας προσπάθησε να πυρπολήσει τον ναό. Ο ναός, που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκηδόνας, υπέστη σημαντικές εξωτερικές ζημιές, όταν βόμβα μολότοφ εξερράγη έξω από την κεντρική του είσοδο. Ο 25χρονος δράστης, που συνελήφθη, φαίνεται σε βίντεο να φωνάζει «ο θεός είναι μεγάλος» και «πρέπει να εκδικηθούμε για το τζαμί Αλ Ακσά». Η ίδια εκκλησία είχε αποτελέσει ξανά στόχο επιθέσεων το 2008, ενώ είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές και στο πογκρόμ στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955 κατά των Ελλήνων της Πόλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα