Λόγω αξιοπιστίας της χώρας και του καιρού
Μία εβδομάδα μετά το παραλίγο μπλακάουτ, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων έπιασε πάλι δουλειά χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εξαιτίας νέων προβλημάτων στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η συνεχής βύθιση της αξιοπιστίας της Ελλάδας δημιουργεί νέα ζητήματα και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, ευτυχώς, αυτή την εβδομάδα δεν αντιμετώπισε προβλήματα.
Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση με την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας υποστηρίζουν ότι ακόμα και με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος η Ελλάδα δυσκολεύεται να προχωρήσει σε εισαγωγές. «Κάποιοι θεωρούν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μην πληρωθούν» υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, τα οποία αδυνατούν να εξηγήσουν με άλλον τρόπο τη δυσκολία στις εισαγωγές. Το επιχείρημα ότι η παραγωγή απορροφάται από γειτονικές χώρες λόγω του κρύου δεν αρκεί για να εξηγήσει το πρόβλημα, καταλήγουν.
Φουρτούνες
Γιατί, όμως, χρειάστηκε χθες και νέα συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων; Επειδή το πλοίο που θα μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας θα καθυστερούσε. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το πλοίο δεν μπορούσε να δέσει, για να φορτώσει στο λιμάνι του Αλγερίου. Ως γνωστόν, η ΔΕΠΑ προμηθεύεται LNG από την αλγερινή Sonatrach.
Το πλοίο θα φόρτωνε χθες ώστε να φτάσει το Σάββατο στη Ρεβυθούσα, αλλά το λιμάνι είναι κλειστό εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Ετσι το Σάββατο θα έχει εξαντληθεί το διαθέσιμο LNG στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις ώστε να μη μεταφερθεί το ντόμινο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Φ. Κ.




