Στο έλεος του Θεού η βόρεια Εύβοια! Πύρινες γλώσσες απειλούν χωριά και οικισμούς

Aνεξέλεγκτη παραμένει για μία ολόκληρη εβδομάδα η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια, αφανίζοντας στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα και αμέτρητες περιουσίες. Χθες μέχρι αργά τη νύχτα η μεγάλη μάχη δινόταν στο Πευκί, στο οποίο καίγονταν σπίτια παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Μάλιστα, το νερό στο χωριό είχε κοπεί και οι κάτοικοι που είχαν μείνει πίσω προσπαθούσαν με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν να απομακρύνουν τις φλόγες από τα σπίτια τους.

Στις Γούβες, που έχουν εκκενωθεί, είχαν μείνει πίσω οι νεότεροι που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις φλόγες να κάψουν τις περιουσίες τους. Δραματική ήταν η έκκληση του προέδρου της κοινότητας: «Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα, θα καούμε ζωντανοί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση».

Αργά το βράδυ ξέσπασε νέα φωτιά στην εκκλησία του χωριού Γεράκι, ωστόσο οι προσπάθειες των λιγοστών κατοίκων που έχουν μείνει στο χωριό δυσχεραίνονται καθώς δεν υπήρχαν ρεύμα και νερό. Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση να σπεύσουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, το μέτωπο που νωρίτερα κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες στο Πευκί άρχισε να κινείται προς το Ασμήνι. Τις τελευταίες μέρες έγιναν συνεχόμενες εκκενώσεις χωριών και οικισμών, ενώ επί ποδός βρίσκονταν φέρι μποτ, σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά σκάφη, τα οποία ανέλαβαν να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία τους κατοίκους από τις παραλίες στις οποίες είχαν καταφύγει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στο Πευκί ορισμένοι από τους ηλικιωμένους κατοίκους μεταφέρονταν με τα χέρια στα σκάφη, ακόμα και πάνω στις ξαπλώστρες της παραλίας! Αξίζει να αναφερθεί πως ως αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν αναχωρήσει πλοία από την παραλία. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στα σκάφη ή παρέμεναν στην παραλία της περιοχής, με την ελπίδα πως η εξέλιξη στο μέτωπο της φωτιάς θα ήταν καλύτερη.

Ολες τις μέρες που η βόρεια Εύβοια έχει αφεθεί στη μανία της πυρκαγιάς απεγνωσμένες είναι οι εκκλήσεις των τοπικών Αρχών και των κατοίκων για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος. Χαρακτηριστικά ήταν όσα κατήγγειλε χθες σε πρωινή εκπομπή ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, με μια παρέμβαση-κόλαφο για την τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της καταστροφής.
«Ως τις 8 (σ.σ.: της Κυριακής) δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα. Εχουμε φτάσει τα 400.000 στρέμματα καμένης γης. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να σωθεί η περιουσία του κόσμου. Καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Αν είχε φύγει όλος ο κόσμος, δεν θα είχε μείνει κανένα σπίτι. Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Εχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια. Αν ακούγαμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, θα ήταν καμένα πάνω από 10.000, επειδή κάποιοι βάζουν πρώτα την ανθρώπινη ζωή και τίποτε άλλο!»

Δραματικές στιγμές για ηλικιωμένο ζευγάρι που σώθηκε από τις φλόγες

Οι μόνοι που ανησυχούν για την «επόμενη μέρα» φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να χάνονται και αντικρίζουν το μέλλον με μελανά χρώματα. Συγκλονιστική ήταν η δήλωση ενός κατοίκου της Ιστιαίας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε. «Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί νεκροί!» υποστήριξε.

Τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε το καταστροφικό της έργο στη βόρεια Εύβοια, ήρθαν στο φως απίστευτες καταγγελίες από τους κατοίκους και τους παραθεριστές που την εγκατέλειπαν για να σωθούν. Οσοι βρίσκονταν χθες στο λιμάνι της Αιδηψού περιμένοντας το φέρι μποτ που θα τους μετέφερε στην Αρκίτσα κατήγγειλαν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν κανονικά το αντίτιμο της μετακίνησης και πως τους ζητήθηκε ακόμα και… πιστοποιητικό εμβολιασμού! Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε εντολή η μεταφορά να γίνεται δωρεάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα