Πόρισμα «φωτιά» για τα λάθη στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Εγκληματικές παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων διαπιστώνει ο πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος

Το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια καθώς και της παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος καταλογίζει στα αρμόδια εκ του νόμου όργανα για την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη ο πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

  • Ρεπορτάζ
    Ντίνα Ιωακειμίδου

Σύμφωνα με την προκαταρκτική τεχνική έκθεσή του, η πυρκαγιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 83.774 στρέμματα δασών, γεωργικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, δομών και υποδομών και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, οφείλεται σε σειρά εγκληματικών παραλείψεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Αττικής – Διεύθυνσης Δασών, της Περιφέρειας Αττικής, του Δασαρχείου Πάρνηθας καθώς και των Δήμων Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών και Κηφισιάς. Στο κάδρο των ευθυνών εντάσσεται και ο ΑΔΜΗΕ καθώς από την πλημμελή συντήρηση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης στην περιοχή προκλήθηκε, όπως τεκμαίρεται, η πυρκαγιά.

Δεν ήταν εμπρησμός

Το σενάριο του εμπρησμού από πρόθεση έχει καταρριφθεί καθώς κατά την έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ, όπως όλα δείχνουν, έχει αποκλειστεί και η εκδήλωσή της από αμελή ενέργεια.

Όμως τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που συγκλόνισαν τη χώρα, η δικαστική διερεύνησή τους δείχνει να μην απασχολεί.

Το γεγονός ότι το έτος 2021 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το έτος 2007 και η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 37 μεσογειακών κρατών αλλά και όλων των κρατών της Ε.Ε. ως προς τη δριμύτητα πυρκαγιών, με όλες τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στις ζωές που χάθηκαν, δείχνει να αφήνει αδιάφορη την πολιτική, τη δικαστική εξουσία αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα