Ποιος φταίει; «Ναυάγησε» η δωρεά του «Νιάρχειου» για ανέγερση 3 νοσοκομείων

Δημιουργεί πολλά ερωτήματα η έλλειψη ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει ένα τόσο σημαντικό έργο

Σαν βόμβα έσκασε χθες η είδηση πως το σχέδιο για την ανέγερση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (στην κεντρική φωτό η μακέτα) και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ακυρώνεται. Με μια λιτή ανακοίνωση, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που θα έκανε τη συγκεκριμένη δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι πως οι διαγωνισμοί βγήκαν άκαρποι και ως εκ τούτου ακυρώνονται.

«Ολες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες), ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.)» ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδρυμα. Οι διαγωνισμοί είχαν κόστος που αγγίζει τα 500.000.000. ευρώ. Να θυμίσουμε πως τα σχήματα που κατέβηκαν ήταν τα ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως είναι λογικό, δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων για τις ενέργειες που είχε -ή, καλύτερα, δεν είχε- αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, εν μέσω πανδημίας και μιας πρωτοφανούς κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν είχαν ενσκήψει στο θέμα αυτό, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση των τριών νοσοκομείων.

Ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Κομοτηνής, όσο όμως και το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης θεωρούνταν κομβικά ιδρύματα για τη βόρεια Ελλάδα, τα οποία θα έδιναν λύσεις και θα προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση άφησε τον διαγωνισμό να βγει άκαρπος, με αποτέλεσμα το έργο αυτό να «λιμνάσει» και εν τέλει να αποτύχει.

Η είδηση-βόμβα, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στον ιατρικό όσο και στον πολιτικό κόσμο. Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός τόνισε πως «φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να εργαλειοποιήσει τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία, αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες». Και συμπλήρωσε: «Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα.

Ακόμα και τώρα η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από το ΙΣΝ! Μετά το ναυάγιο της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολό τους τα εμβληματικά αυτά έργα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα