Δυτική συνεργασία με τους Ταλιμπάν

Οι παλιές «αγάπες» δεν ξεχνιούνται και η Βρετανία αναμένεται να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, αν αυτοί κυριαρχήσουν στο Αφγανιστάν. Έτσι ερμηνεύεται η συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας.

Ο κ. Ουάλας προσπάθησε να χρυσώσει το «χάπι» επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο: «Οποια κι αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή τηρεί συγκεκριμένους διεθνείς κανόνες, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με αυτήν».

Οι Βρετανοί (και οποιοσδήποτε άλλος κυβερνητικός και μη παράγοντας της διεθνούς πολιτικής) δεν αναμένουν οι Ταλιμπάν να τηρήσουν… κανόνες. Απλώς χρησιμοποιούν την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου σαν μια απαραίτητη «γαρνιτούρα» για το δηλητηριώδες πιάτο της κυνικότητας, το οποίο συνηθίζουν να σερβίρουν.

Οι Αμερικανοί απέτυχαν παταγωδώς στο Αφγανιστάν, τα μαζεύουν όπως όπως και φροντίζουν να αποκαταστήσουν και οι ίδιοι αλλά και οι άμεσοι σύμμαχοί τους καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι σύντομα θα δουν στα ταμεία τους μπόλικο δυτικό χρήμα.

Άλλωστε, αυτό το υποσχέθηκε και στην προαναφερθείσα συνέντευξη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας: «Αυτό που (οι Ταλιμπάν) θέλουν απεγνωσμένα είναι διεθνή αναγνώριση. Έχουν ανάγκη να ξεμπλοκάρουν χρηματοδότηση και στήριξη για την οικοδόμηση της χώρας, και δεν το κάνει κανείς αυτό φορώντας μια μπαλακλάβα τρομοκράτη. […] Πρέπει να είσαι ένας εταίρος για την ειρήνη, αλλιώς κινδυνεύεις να απομονωθείς. Η απομόνωση τους οδήγησε στο σημείο που βρέθηκαν την τελευταία φορά».

Το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν έχει πολλά γεωπολιτικά… θέλγητρα: συνορεύει με το Ιράν, με το Πακιστάν, με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και με αυτόνομη περιοχή της Κίνας, και οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να λησμονήσουν και την αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν (όπου είχαν μεγάλες απώλειες) και τις φρικτές κακουργίες που διέπραξαν οι Ταλιμπάν, και την τρομοκρατία, και τον ισλαμιστικό σκοταδισμό που εκπροσωπούν.

Οι Ταλιμπάν νίκησαν στον πολυετή πόλεμο και οι Δυτικοί αναγνωρίζουν ότι όπου μιλούν τα όπλα παύουν τα λογύδρια περί ήθους.

Άλλωστε, μόνον ο Μέγας Αλέξανδρος κατόρθωσε να πραγματοποιήσει νικηφόρα εκστρατεία σε αυτή την περιοχή και η Δύση δεν διαθέτει τέτοια μορφή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα