Ηγεσία με έλλειμμα εθνικής αξιοπρέπειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία που συνάψαμε με τις ΗΠΑ την εξής φράση, που θα τον ακολουθεί: «Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, και δεδομένη στήριξη». Είναι εντυπωσιακό ότι την πολιτική ηγεσία στη χώρα μας τη χωρίζει πλέον τόση απόσταση από τη λαϊκή ψυχή και τις παραδόσεις του έθνους, ώστε θεωρείται σχεδόν αυτονόητο να λέει ότι η Ελλάδα είναι… δεδομένη σύμμαχος. Δηλαδή, οι ξένοι δεν χρειάζεται να αποδείξουν κάτι για να ταχθούμε στο πλευρό τους σε ένα οικονομικό, διπλωματικό ή ακόμα και αμυντικό ζήτημα. Δεν απαιτείται από εκείνους να προσπαθούν να φαίνονται αντάξιοι της φιλίας μας, διότι είμαστε δεδομένοι.

Στο δεύτερο σκέλος της ατυχέστατης πρωθυπουργικής διατύπωσης διαπιστώνεται και μεγάλη απόσταση από την κοινή λογική και την ιστορική εμπειρία. Η Ελλάδα έχει πικρά πείρα από τη «δεδομένη στήριξη» των ισχυρών. Και στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πατρίδα μας συμμετείχε και η συνέχεια απέδειξε πως ήταν δεδομένοι η αγνωμοσύνη και ο φιλοτουρκισμός των ισχυρών.

Τα πράγματα στη διεθνή σκηνή ουδέποτε είναι δεδομένα. Όλες οι διακρατικές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις των χωρών με υπερεθνικούς συνασπισμούς και διάφορες συμμαχίες είναι διαρκώς ανανεούμενα συμβόλαια. Καθετί πρέπει να αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή. Ουδέν θεωρείται δεδομένο από τους ηγέτες που έχουν σεβασμό στον λαό και στην πατρίδα τους, εκτός από την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αυτό πρέπει να είναι το μόνο δεδομένο όποτε στην ηγεσία δεν υπάρχει έλλειμμα εθνικής αξιοπρέπειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή προέβη και σε ένα επιπλέον λεκτικό ατόπημα. Είπε στον Αλέξη Τσίπρα, που τον ρώτησε τι αποκομίσαμε ως κέρδη από τη σύναψη της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ: «Πέρα από τη συνολική μας αναβάθμιση, την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, την οποία την επιζητούμε διακαώς για λόγους που νομίζω ότι είναι τόσο αυτονόητοι που δεν χρειάζεται να εξηγηθούν μακροσκελώς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακόμα ένα πρωθυπουργικό «αυτονόητο» είναι ακατανόητο αλλά και αδιανόητο για τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι οι Τούρκοι δεν θα μας επιτεθούν στον Εβρο, επειδή θα βρίσκονται οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, μια άποψη η οποία φανερώνει την… καρτουνίστικη θέαση που έχει για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα ουδέποτε επιζητούσε «διακαώς» την παρουσία Αμερικανών σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας. Η Ελλάδα στηρίζεται στους Ελληνες και όχι σε ξένους, που μας πουλάνε και μας μαχαιρώνουν πισώπλατα στην πρώτη ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερα κακή άποψη για την Ελλάδα και τις δυνατότητες και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα