Εθνικό θέμα το ενεργειακό

Οι τελευταίοι μήνες έχουν φέρει στις συζητήσεις όλων το ενεργειακό ζήτημα. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος το έχει αναδείξει έτι περαιτέρω και οι ανταγωνισμοί των μικρών και μεγάλων δυνάμεων περιστρέφονται γύρω από αυτό. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και η επιθετική συμπεριφορά των κρατών και των ευρύτερων συνασπισμών έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε έχει καταστεί σαφές ακόμα και στους πλέον αδαείς ότι το ενεργειακό ζήτημα δεν είναι κάτι που αφορά τους δισεκατομμυριούχους, τους πρωθυπουργούς, τους προέδρους και τους υπουργούς χωρών, αλλά όλους. Είναι ένα από τα «πετράδια» του «στέμματος», ένα από τα «τρόπαια» του αγώνα για πλανητική επικράτηση.

Βασικός γεωπολιτικός ανταγωνιστής της πατρίδας μας αυτήν την περίοδο αλλά και -σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει η Ιστορία- διαχρονικός εχθρός είναι η Τουρκία. Η αντιπαλότητα με αυτήν τη χώρα, της οποίας το πολιτικοστρατιωτικό σύμπλεγμα συμπεριφέρεται σαν εγκληματική οργάνωση, εκτείνεται από το πεδίο των εξοπλισμών και το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι το ενεργειακό. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα συμφέροντά μας δεν συμβαδίζουν σε κανέναν τομέα με την Τουρκία, γι’ αυτό είναι ανέφικτη η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τουρκική εταιρία έλαβε άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και μπήκε και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι γείτονες προσπαθούν να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά με απώτερους στόχους, τους οποίους δεν γνωρίζει το κοινό, αλλά μπορεί να υποθέσει η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Τα πράγματα είναι απλά: Δεν είναι σώφρον η Ελλάδα να δώσει σε τουρκικά χέρια το δικαίωμα να ανεβοκατεβάζουν τους… διακόπτες στην παροχή ενέργειας. Ουδείς μπορεί να βεβαιώσει τους Ελληνες ότι σε μια περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή ακόμα και ξεσπάσματος μιας σειράς θερμών επεισοδίων οι Τούρκοι θα συμπεριφερθούν έχοντας ως μοναδικό γνώμονά τους τις αξίες της ελεύθερης οικονομίας.

Οι τουρκικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν κόβουν δεσμούς με το τουρκικό κράτος, αν δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

Τούτα τα αυτονόητα δεν πρέπει να τα λησμονούμε ποτέ, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα