Ανακούφιση, αλλά όχι για όλους

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναγνωρίζει το δικαίωμα για αναδρομικά στις περικοπές κύριων συντάξεων είναι μια πηγή ανακούφισης και οικονομικής ανάσας για τους δικαιούχους. Για όλους τους δικαιούχους όμως; Δυστυχώς όχι!

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων δικαιούνται να λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31/7/2020. Ουδείς άλλος…

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν τα αναδρομικά για το ενδεκάμηνο από τα μέσα του 2015 έως τα μέσα του 2016 από το το σύνολο των 2.500.000 τότε συνταξιούχων μόνον οι 200.000 έως 400.000 που υπολογίζεται ότι είχαν κάνει προσφυγές.

Το νομικό θέμα, ύστερα από την πάροδο αρκετού χρόνου, το έκρινε το δικαστήριο. Το μεγάλο πολιτικό και ηθικό θέμα που γεννάται όμως αφορά την ίδια την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη.

Όταν ξεκίνησαν οι προσφυγές, εν χορώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι όλων των βαθμίδων καλούσαν τους συνταξιούχους να μην προβούν σε καμία δικαστική κίνηση διότι υπήρχε από το 2020 «δέσμευση του πρωθυπουργού» -όπως έλεγε ο τότε λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας– για «οριζόντια λύση» στο θέμα ανάλογα με την απόφαση που θα έβγαζε το ΣτΕ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη ρητή δέσμευση πως ό,τι αποφασιστεί για τους προσφεύγοντες θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους εκείνης της περιόδου. Τουτέστιν, με τον τρόπο αυτόν διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά θα τα λάβουν και τα 2.500.000 των απομάχων της ζωής που από την έναρξη της μνημονιακής περιπέτειας υφίστανται τη μία περικοπή μετά την άλλη. Είναι μάλιστα χρήματα τα οποία τα περίμεναν πώς και πώς ύστερα και από τη νέα εκτίναξη του κόστους ζωής τους τελευταίους μήνες, με την ακρίβεια, τα καύσιμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που έχει ως αποτέλεσμα για τους περισσότερους πια η σύνταξη να μην επαρκεί ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Τα εκατομμύρια των συνταξιούχων που «άκουσαν» και «πίστεψαν» την κυβέρνηση σήμερα νιώθουν, αν όχι εξαπατημένοι, τουλάχιστον μετέωροι. Και το γεγονός ότι μετά την έκδοση της απόφασης ουδείς αρμόδιος ανανέωσε -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τη δέσμευση αυτή δημιουργεί βάσιμα την υποψία ότι έστησαν παγίδα στους συνταξιούχους…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα