Αθωώθηκε ο Τραμπ και ετοιμάζει την ολική επαναφορά

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ

Αθώος για την υποκίνηση της απαράδεκτης επίθεσης οπαδών του στο Καπιτώλιο κρίθηκε τελικά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από μια ιστορική δίκη στη Γερουσία που σημαδεύτηκε από τη μετάδοση σοκαριστικών εικόνων από τα γεγονότα εκείνης της μαύρης για τη χώρα μέρας, όσο όμως και από το πάθος των αντιπάλων του μεγιστάνα να τον «τελειώσουν» οριστικά σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λοιπόν, χάρη στην ισχυρή υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, ο δισεκατομμυριούχος απέφυγε την καταδίκη, αν και επτά γερουσιαστές του κόμματός του ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του. Αμέσως μετά την ετυμηγορία, όμως, ο τέως πρόεδρος έσπευσε να χαιρετίσει το τέλος ενός «κυνηγιού μαγισσών», όπως το χαρακτήρισε με νόημα, υποσχόμενος συγχρόνως να συνεχίσει να υπερασπίζεται «το μεγαλείο της Αμερικής».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ διά του παρόντος απαλλάσσεται» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που προήδρευε της διαδικασίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας: 57 ψήφοι υπέρ της καταδίκης του, 43 κατά. Οι 50 Δημοκρατικοί χρειάζονταν 17 ρεπουμπλικανικές ψήφους προκειμένου να τον καταδικάσουν στη βάση ενός κανόνα 2/3 – κάτι που όμως τελικά δεν προέκυψε, με αποτέλεσμα να περάσει πλέον στην Ιστορία πως επικυρώθηκε η δεύτερη απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ σε ισάριθμες διαδικασίες αποπομπής του.

Οι Δημοκρατικοί είναι ξεκάθαρο πως επιθυμούσαν να δουν τον Τραμπ να κρίνεται ένοχος, ώστε στη συνέχεια με νέα ψηφοφορία να επιτύχουν να μην μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα. Κάτι που έσπευσε να τονίσει στη διάρκεια της αγόρευσής του το περασμένο Σάββατο ο Μάικλ βαν ντερ Βιν, ένας εκ των δικηγόρων του τέως προέδρου. «Πίσω από αυτή την κατηγορία υπάρχει κυρίως ο φόβος των Δημοκρατικών να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλέγεται το 2024» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατηγόρησε πάντως τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ήταν «υπεύθυνος» για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, λίγο αφότου ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του στη διάρκεια της ιστορικής δίκης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι, στην πραγματικότητα και ηθικά, υπεύθυνος για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας» δήλωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος αιτιολόγησε την ψήφο του υπέρ της αθώωσης του Τραμπ λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικό να καταδικαστεί για ανάρμοστη συμπεριφορά τώρα που έληξε η θητεία του και είναι απλός πολίτης. Από την πλευρά του, τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η αθώωση του προκατόχου του αποτελεί υπενθύμιση ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη και ότι κάθε Αμερικανός έχει καθήκον να υπερασπίζεται την αλήθεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα