Ελισάβετ: Τέλος εποχής για τη σοκαρισμένη Μεγάλη Βρετανία

Στα 96 της χρόνια η βασίλισσα άφησε την τελευταία της πνοή, στο κάστρο Μπαλμόραλ, με σύσσωμη την οικογένεια στο πλευρό της

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή, στο κάστρο Μπαλμόραλ, στη Σκοτία, με σύσσωμη την οικογένειά της στο πλευρό της. «Οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται». «Η Αγγλία βρίσκεται σε μια ανώμαλη μετατόπιση προς μια νέα εποχή». Με αυτά τα λόγια η συγγραφέας της βασιλικής οικογένειας, Κάθριν Πέπινστερ, αποτύπωνε λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει για τη χώρα ο θάνατος της επί 70 χρόνια κατόχου του βασιλικού θρόνου.

Και η αλήθεια είναι πως χθες επικράτησε ανησυχία και συγκίνηση σε όλο τον κόσμο στην είδηση πως η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκοτίας. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως όλη σχεδόν η βασιλική οικογένεια έσπευσε στο πλευρό της, καθώς οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της 96χρονης μονάρχη. Ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο Μπαλμόραλ, ενώ ακολούθησαν ο εγγονός της πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα παιδιά της, πρίγκιπας Αντριου, πρίγκιπας Εντουαρντ και πριγκίπισσα Αννα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρίγκιπας Χάρι, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, μετέβη μόνος του στη Σκοτία, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, για να δει τη γιαγιά του, σύμφωνα με το πρακτορείο PA Media, το οποίο, όμως, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η Μέγκαν να μεταβεί στη Σκοτία αργότερα.

Όπως σημείωνε χθες το BBC, «το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός εάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, εντελώς από το πουθενά, ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος πως η βασίλισσα είχε διαγνωστεί με κορονοϊό. Αλλά, σε γενικές γραμμές, το θέμα είναι πως, εάν δεν υποβάλλεται σε κάποιου είδους νοσοκομειακή ιατρική επέμβαση, τότε αυτά είναι ιδιωτικά θέματα…

Οπότε, είναι σαφές πως το γεγονός ότι το παλάτι θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της είναι λόγος ανησυχίας» πρόσθεσαν οι μαυροφορεμένοι -όπως προβλέπει το πρωτόκολλο- δημοσιογράφοι. Οπως εξήγησε το BBC, μπορεί το παλάτι να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο το γεγονός ότι η οικογένεια συγκεντρώνεται στο Μπαλμόραλ «αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης».

Πάντως, τον τελευταίο χρόνο η υγεία της Ελισάβετ έδειχνε συχνά σημάδια επιδείνωσης. Τον Οκτώβριο του 2021 πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ. Τον Μάιο ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία.

Στις αρχές Ιουνίου οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο. Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της: μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους χιλιάδες υπηκόους της. Μόλις την Τετάρτη, μάλιστα, ακύρωσε ακόμα μια προγραμματισμένη συνάντηση. Αυτή τη φορά με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί τής συνέστησαν να ξεκουραστεί.

Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, όπου την επισκέφθηκαν ο παραιτηθείς και η νέα πρωθυπουργός. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το παλάτι, η Ελισάβετ φαινόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.

Ενδεικτική της σημασίας της κατάστασης είναι η συνεχής ενημέρωση για την υγεία της Ελισάβετ από μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. BBC, CNN, «The Guardian», «The Daily Mail» αλλά και το πρακτορείο Reuters μετέδιδαν ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το κάστρο Μπαλμόραλ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα