Θρίλερ με τον Nord Stream!

Φόβοι ότι ο αγωγός μπορεί να αχρηστευτεί μόνιμα, καθώς εξακολουθούν οι διαρροές

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές στον Nord Stream 1, την ώρα που το Βερολίνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη μόνιμη αχρήστευσή του. Αυτήν τη στιγμή ο Nord Stream δεν τροφοδοτεί την Ευρώπη, άρα οι ευρωπαϊκές προμήθειες δεν απειλούνται, όμως κατά γενική ομολογία η ζημιά ανοίγει άλλη μία πληγή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευτεί για πάντα μετά τις σημαντικές φθορές που παρουσιάστηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, έγραφε χθες η «Tagesspiegel», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. «Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευαστούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που προσθέτει πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον αγωγό.

Στο μεταξύ οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά συνεχίζονται, αφού όλα τα στοιχεία κλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ. Η Δανία πιστεύει ότι «εσκεμμένες ενέργειες» προκάλεσαν μεγάλες διαρροές στον Nord Stream 1 και στον Nord Stream 2, που διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ενώ οι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι ισχυρές εκρήξεις προηγήθηκαν των διαρροών.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιον τρόπο πίσω από την επίθεση στους αγωγούς είναι «βλακώδεις και παράλογοι», ενώ η Μαρία Ζαχάροβα δεν δίστασε να καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να απαντήσει κατά πόσο οι ΗΠΑ εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στις διαρροές. «Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον.

Η Ρωσία γνωστοποίησε χθες πως σκοπεύει να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές, ενώ τόσο ο Γενς Στόλτενμπεργκ εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για λογαριασμό της Κομισιόν είπαν πως, εάν αποδειχθεί πως πρόκειται όντως για σαμποτάζ, θα δοθούν σκληρές απαντήσεις.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε χθες πως θα προταθεί ένα νέο πακέτο «τσουχτερών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, που θα «περιορίσουν περαιτέρω το εμπόριο», στερώντας από τη Μόσχα περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα μέσω των απαγορεύσεων εισαγωγών. Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η G7 «συμφώνησε καταρχήν» να εισαγάγει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα