Αδιανόητο πλιάτσικο στο Βρετανικό μουσείο

Μετά τον διευθυντή παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής, εξαιτίας του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με τις κλοπές αρχαιοτήτων

Σε περίοδο σοβαρής κρίσης έχει εισέλθει το Βρετανικό Μουσείο, που μέσα σε λίγες ώρες μένει με τις κομβικότερες θέσεις του ορφανές εξαιτίας του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με τις κλοπές αρχαιοτήτων, γεγονός που πλήττει καίρια το κύρος του.

Οπως έγραφε ο «Guardian», μετά την παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι και ο υποδιευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, συμφώνησε να αποσυρθεί οικειοθελώς από τα καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τις κλοπές.

Στο μεταξύ συγκλονιστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την υπόθεση. Οπως είπε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, περίπου 2.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο στη διάρκεια κάποιων ετών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν ήδη αρχίσει. Ο Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε ακόμη στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, κάτι που, αν και φαντάζει ανήκουστο, όπως εξήγησε, συμβαίνει σε μεγάλα μουσεία που έχουν συγκεντρώσει τις συλλογές τους σε διάστημα εκατοντάδων ετών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπου 2.000 αντικείμενα» σημείωσε ο Οσμπορν, «αλλά πρέπει να πω πως αυτός είναι ένας προκαταρκτικός αριθμός και συνεχίζουμε την έρευνα».

«Ηδη έχουμε ανακτήσει κάποιες από τις κλεμμένες αρχαιότητες» υπογράμμισε, χωρίς να εξηγήσει ποιες είναι αυτές ή πώς ανακτήθηκαν. Ο πρόεδρος του μουσείου τόνισε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως το Βρετανικό Μουσείο συγκάλυψε σκοπίμως τις κλοπές, αφού οι αρμόδιοι απέρριψαν το 2021 προειδοποίηση ότι γίνονταν κλοπές. «Πιστεύουμε ότι ήμασταν θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και, ειλικρινά, θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε» παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Υπήρχε την εποχή εκείνη μια πεποίθηση μεταξύ των στελεχών του μουσείου, στο υψηλότερο επίπεδο, που αρνούνταν να πιστέψουν ότι κάποιος από μέσα έκλεβε αντικείμενα, να πιστέψουν ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού το έκανε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθανό».

Είχε προειδοποιήσει

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνος που είχε «κρούσει» τον κώδωνα σχετικά με το συμβάν ήταν ο δρ Ιτάι Γκράντελ, ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες, ο οποίος είχε ανησυχίες και προσπάθησε να προειδοποιήσει το μουσείο πριν από δύο χρόνια.

Με δεδομένο δε πως το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου, φιλοξενεί κατά κύριο λόγο συλλογές από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο πρόεδρός του παραδέχθηκε πως αναμφίβολα εγείρονται θέματα κύρους και εμπιστοσύνης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι κλοπές αυτές «σίγουρα έβλαψαν» τη φήμη του μουσείου. «Για τον λόγο αυτό ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του μουσείου» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα