Πανωλεθρία Ερντογάν! Κατατροπώθηκαν οι εκλεκτοί του στις δημοτικές εκλογές

Μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον «σουλτάνο» το αποτέλεσμα, καθώς έχασε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και τη Σμύρνη, αν και είχε αναλάβει ο ίδιος την προεκλογική εκστρατεία

Σε πανωλεθρία εξελίχθηκαν για τον Ταγίπ Ερντογάν οι πολυαναμενόμενες δημοτικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες. Παρά τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα που θέλησε να δώσει ο «σουλτάνος» στην εκλογική αναμέτρηση και τον στόχο για επαναφορά του ελέγχου του στην Κωνσταντινούπολη, οι εκλεκτοί του δεν έτυχαν της αποδοχής των Τούρκων ψηφοφόρων, οι οποίοι φρόντισαν να στείλουν σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στον Τούρκο πρόεδρο.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι του Ερντογάν στις τρεις μεγαλύτερες και κρισιμότερες πόλεις της γειτονικής χώρας, δηλαδή σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη, ηττήθηκαν κατά κράτος από τους αντιπάλους της αντιπολίτευσης. Στο στρατόπεδο του Τούρκου προέδρου έπαθαν ψυχρολουσία με τα επίσημα αποτελέσματα, που όχι μόνο δεν δίνουν στον Ερντογάν πίσω τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αντιθέτως τον φέρνουν σε άκρως δυσχερή θέση για την επόμενη μέρα.

Ο Ερντογάν υπενθυμίζεται πως είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας όλες αυτές τις μέρες. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε την Αγια-Σοφιά, ενώ χρησιμοποίησε ακραία ρητορική πόλωσης.

Την ίδια εντολή είχαν λάβει και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα την τουρκική επικράτεια, με σαφή στόχευση την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οδήγησε στην αφάνεια τον υποψήφιο δήμαρχο Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρισματικός σε σχέση με τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στην αντίπερα όχθη, η αντιπολίτευση παρά τα δομικά προβλήματά της και τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις της, κάνει λόγο για μεγάλη νίκη με πολλαπλούς αποδέκτες, ενώ η εκ νέου επιβεβαίωση της εντολής στον Ιμάμογλου δίνει στον νυν δήμαρχο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Ερντογάν, αν προφανώς το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Τα αποτελέσματα

Ο Ιμάμογλου φαίνεται πως συγκεντρώνει ποσοστό περίπου στο 50%, τη στιγμή που ο αντίπαλός του Κουρούμ αγγίζει μόλις το 42%. Στην Αγκυρα ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται με άνεση, κερδίζοντας περίπου το 56% των ψήφων έναντι 36% του αντιπάλου του Τουργκούτ Αλτινόκ. Επιπλέον στη Σμύρνη, ο Τζεμίλ Τουτζάι εξασφάλισε σαφές προβάδισμα με 48% έναντι 37% του Χαμζά Νταγ.

Τα άσχημα νέα δεν τελειώνουν εδώ για τον «σουλτάνο» και το κυβερνών κόμμα, καθώς το ΑΚΡ φαίνεται πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα χάνει και στην επικράτεια των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Στις κάλπες προσήλθαν εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών αντίπαλων κομμάτων κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hourriet», η συμπλοκή κράτησε πολλή ώρα και στο σημείο παρενέβησαν δυνάμεις ασφαλείας ενώ στάλθηκαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.


Ικανοποίηση Ιμάμογλου για την επικράτηση

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και εκ νέου υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης μετά τον εκλογικό θρίαμβό του. «Μπορώ να πω ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, η εμπιστοσύνη των πολιτών μας και η πίστη τους σε εμάς έχουν δείξει την ανταπόκρισή τους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουμε δει» δήλωσε ο Ιμάμογλου, ο οποίος ασφαλώς έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως πέτυχε μια σπουδαία νίκη, καθώς επικράτησε παρά τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών που θέλησε να δώσει ο Ερντογάν στη μεγαλύτερη πόλη της γειτονικής χώρας.

Στην αντίπερα όχθη, η κατήφεια και η απογοήτευση συμπυκνώνουν τα συναισθήματα του κυβερνώντος κόμματος, με τους υποψηφίους του Ερντογάν να περνούν πολύ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του «σουλτάνου», ο οποίος έψαχνε μεγάλες νίκες για να εφαρμόσει τα σχέδιά του, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και συνταγματική αναθεώρηση, αλλά εν τέλει βρέθηκε σε δεινή θέση και με τον Ιμάμογλου να αποτελεί πια ξεκάθαρα το αντίπαλο δέος του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα