Κίνδυνος εκτροπής των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή!

Φόβους για πολεμικό ντόμινο προκαλεί η ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, οι επτά εκ των οποίων ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί για τα πλήγματα, κάνοντας λόγο για «διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς που θα τιμωρηθεί». «Δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο αυτό έγκλημα» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Από τα πλήγματα καταστράφηκαν το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας και η κατοικία του Ιρανού πρέσβη, στην πολυτελή συνοικία Μεζέχ. Από τα πλήγματα σκοτώθηκε επίσης και τουλάχιστον ένα μέλος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ωστόσο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί που επλήγησαν βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδίαζαν επιπλέον επιθέσεις.

Η πρεσβεία δεν ήταν στόχος, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαμηνύσει στο Ιράν ότι δεν εμπλέκονται, ούτε είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για την επίθεση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα και επανάληψη των επιθέσεων από ιρανικές πολιτοφυλακές κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή. Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στις ΗΠΑ, που μεταφέρθηκε σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα