Απειλή λιμού για 300.000 στη βόρεια Γάζα

Ενα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1.100.000 – δηλαδή περίπου στον μισό πληθυσμό του θύλακα

Ενα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από τώρα έως τον Μάιο λιμός αναμένεται να πλήξει όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Οι μαρτυρίες όσων ζουν στην επί γης κόλαση σοκάρουν, ενώ τα διασταυρωμένα στοιχεία που καταμαρτυρούν οι εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ δίνουν τον σύγχρονο ορισμό της λέξης «εφιάλτης» στην παλαιστινιακή κατεχόμενη γη. Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1.100.000 – δηλαδή περίπου στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως αναφέρεται δε στο κείμενο, «ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και στο κυβερνείο της Γάζας, και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024». «Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε ειδικότερα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Μπερθ Μπέτσντολ. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί τόνιζε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι τεχνητή.

Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί και να αναστραφεί εάν υπάρξει πολιτική βούληση και η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων, είπε ο Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου. Λάβρος κατά του Ισραήλ εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς τόνισε πως το Ισραήλ είναι αυτό που προκαλεί τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Νέο φορτίο βοήθειας

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και τη στιγμή που ακόμη ένα φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, το Νοσοκομείο Αλ Σίφα γινόταν ξανά το επίκεντρο των ισραηλινών βομβαρδισμών στη σχεδόν ισοπεδωμένη πρωτεύουσα του θύλακα. Συγκεκριμένα, μάχες και βομβαρδισμοί άρχισαν να εκτυλίσσονται πριν από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση.

Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό από την ισραηλινή πλευρά πως στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 20 ένοπλοι Παλαιστίνιοι, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις δεκάδων άλλων. «Το αφήγημα της κατοχής (σ.σ.: του Ισραήλ) είναι ψευδές», αντέτειναν παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα, «τα νοσοκομεία είναι πολιτικά κτίρια αφιερωμένα στην υγεία, δεν κάνουν τίποτε το οποίο να αντίκειται στα καθήκοντά τους όπως ορίζονται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Οπως είναι γνωστό, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη εισβάλει στο Αλ Σίφα τη 15η Νοεμβρίου 2023, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Εκτοτε το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον παρά a minima και με μειωμένο προσωπικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα