«Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο στον Τραμπ για να κατέβει στις εκλογές

Ο τέως πρόεδρος μπορεί να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα, καθώς η απόφαση απορρίπτει και θεωρεί λανθασμένη προηγούμενη που είχε ληφθεί στο Κολοράντο και του ζητούσε να λογοδοτήσει για την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021

Δικαίωση για τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί η απόφαση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου που αίρει τα εμπόδια να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα λόγω των ενεργειών του πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως το δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο, και όχι οι πολιτείες, πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, Truth Social, στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική». Το διακύβευμα ήταν η διάταξη της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει σε ορισμένους δημόσιους λειτουργούς να υπηρετήσουν ξανά στην κυβέρνηση, εάν συμμετείχαν σε εξέγερση. Οι ψηφοφόροι που αμφισβήτησαν τον Τραμπ στο Κολοράντο λένε ότι ο ρόλος του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον καθιστούσε ακατάλληλο βάσει αυτής της λεγόμενης «απαγόρευσης εξέγερσης».

Νομική νίκη

Η νομική νίκη ήρθε στον πρώην πρόεδρο την παραμονή της Σούπερ Τρίτης, με την οποία ο Τραμπ φέρεται ότι είναι έτοιμος να πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Οι Αμερικανοί σε 15 πολιτείες θα ψηφίσουν σήμερα στη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για να επιλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τις προκριματικές εκλογές και κατά παράδοση ο νικητής κάθε πλευράς βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα εκλέξουν περισσότερους από το ένα τρίτο των εκλεκτόρων που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, με εξαίρεση τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και στις οποίες νίκησε η Νίκι Χέιλι, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει σε όλες τις άλλες αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως τώρα. Η Σούπερ Τρίτη αναμένεται να είναι η τελευταία ευκαιρία της Χέιλι να καταφέρει να παραμείνει στην κούρσα.

Οι Δημοκρατικοί

Για τους Δημοκρατικούς οι εσωκομματικές εκλογές δεν κρύβουν εκπλήξεις, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι αναμφισβήτητα και πάλι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, από το Μέιν στις βορειανατολικές ΗΠΑ ως την Καλιφόρνια στο άλλο άκρο της χώρας, περνώντας από το Τέξας και ως την αμερικανική Ανατολική Σαμόα.

Η Αλαμπάμα, το Αρκανσο, το Κολοράντο, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα, η Βόρεια Καρολίνα, η Οκλαχόμα, το Τενεσί, η Γιούτα, το Βερμόντ και η Βιρτζίνια επίσης ψηφίζουν σήμερα. Η ταυτόχρονη ψηφοφορία σε τόσο πολλές αμερικανικές πολιτείες αποτελεί ευκαιρία για τους υποψηφίους να αποδείξουν ότι μπορούν -ή και όχι- να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους διαφορετικού προφίλ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα