Το σύμβολο αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Η παραίτησή του Χαλίβα αυξάνει την πίεση ακόμα και στον Νετανιάχου προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο του στην καταστροφή

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ, ένα θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα τον ενημέρωσαν ότι υπήρχαν «ορισμένα σημάδια που έρχονται από τη Γάζα», με έντονη κινητικότητα για επικείμενη επίθεση. Ομως ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών έκρινε ότι δεν συνέτρεχε κανένας σοβαρός λόγος να χαλάσει το πρόγραμμά του. Δεν συμμετείχε καν στη διαβούλευση που έγινε ανάμεσα σε αξιωματούχους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με αυτές τις ενδείξεις. Είχε κλείσει ακόμα και το τηλέφωνό του.

Λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το πρωί, ξέσπασε η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ηταν η αρχή του πολέμου. Ο «ξέγνοιαστος» υποστράτηγος είχε πέσει έξω. Το λάθος του κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους. Περισσότεροι από 130 αιχμαλωτίστηκαν.

Χθες ανακοίνωσε ότι παραιτείται: «Η διεύθυνση πληροφοριών υπό τις διαταγές μου δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον που μας ανατέθηκε. Κουβαλάω εκείνη τη μαύρη μέρα μαζί μου από τότε, μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα. Θα κουβαλάω τον φρικτό πόνο του πολέμου μαζί μου για πάντα».

Η παραίτηση του Χαλίβα είναι η πρώτη αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους λόγω του ρόλου του στη μη αποτροπή. Αλλά θεωρείται ότι είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος από την ανώτατη υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με την επίθεση της Χαμάς. Η εισβολή που ακολούθησε στα παλαιστινιακά εδάφη είναι η αιτία για την πολύμηνη καθυστέρηση των κατά τα άλλα ειλημμένων αποφάσεων.

Στο Ισραήλ η οργή των πολιτών δεν έχει κοπάσει για τα κενά των κυβερνητικών πολιτικών και της υπηρεσίας πληροφοριών που δεν τους προστάτεψαν. Ο ίδιος ο Χαλίβα ζήτησε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις αποτυχίες. «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκόπιμο να συσταθεί μια κρατική εξεταστική επιτροπή που θα μπορεί να διερευνήσει διεξοδικά, σε βάθος, περιεκτικά και κριτικά όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα» πρόσθεσε στην παραίτησή του.

Παρότι ο αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών και άλλοι ιθύνοντες αποδέχτηκαν την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψουν την επίθεση, ο μόνος που ούτε καν συζητάει να αποχωρήσει είναι αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου, που πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται για την πολιτική του επιβίωση, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις θηριωδίες κατά των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στη Γάζα γι’ αυτόν τον σκοπό, έχει αναγκαστεί να πει απλώς ότι θα απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του.

Αλλά ούτε αναγνωρίζει την άμεση ευθύνη του ούτε βέβαια έχει δηλώσει πως υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί.

Παρά ταύτα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, πάνω από το 62% των Ισραηλινών πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου πρέπει να παραιτηθούν, ενώ το 51% θέλει εκλογές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μέχρι στιγμής ο στρατηγός Χαλίβα αποτελεί για το Ισραήλ το σύμβολο της αποτυχίας υπηρεσιών και κυβέρνησης να αποτρέψουν την επίθεση. Η παραίτησή του, που αναμενόταν από καιρό, αυξάνει την πίεση όχι μόνο σε άλλα στελέχη του ισραηλινού κατεστημένου αλλά και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να αναλάβουν την ευθύνη για τον ρόλο τους στην καταστροφή.

Στους μήνες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου οι Ισραηλινοί έμαθαν για τα κενά και τη σειρά αποτυχιών του κράτους τους. Το αίσθημα ασφάλειας που είχαν αποσταθεροποιήθηκε. Το κράτος του Ισραήλ επιλέγει και χρησιμοποιεί τους συμμάχους του ανάλογα με τις ανάγκες κάθε στιγμής. Ομως αυτή τη φορά η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγορείται ότι δεν αξιοποίησε πληροφορίες που της παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σχετικά με την περίεργη κινητικότητα της Χαμάς εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ακόμα ένα λάθος ήταν, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι το Ισραήλ είχε στα χέρια του αντίγραφο του σχεδίου μάχης της Χαμάς για τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά έκρινε ότι μια τέτοιας κλίμακας επίθεση ήταν πέρα από τις δυνατότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Χαλίβα, με 38 χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας, ήταν ένας από τους αξιωματούχους που υποβάθμιζαν συστηματικά τον κίνδυνο. Οι «Times of Israel» έγραψαν ότι λίγο μετά την επίθεση παραδέχτηκε σε συνεργάτες του πως ακόμα κι αν είχε συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που έγιναν ενώ εκείνος ήταν διακοπές, θα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς διεξήγαγε άσκηση. Και ότι θα πρότεινε η αντιμετώπιση του θέματος να περιμένει μέχρι το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη διεξάγει εσωτερικές έρευνες για τις αποτυχίες του. Ξεκινώντας από το 2014, το τέλος του πολέμου της Γάζας, μέχρι τις ημέρες πριν από την επίθεση με έμφαση στις 36 ώρες πριν από την 7η Οκτωβρίου. Ο Χαλίβα, πάντως, είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τις 17 Οκτωβρίου, απλώς το ανέβαλλε όσο προφανώς το Ισραήλ ισοπέδωνε τη Γάζα: «Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, υπό τη διοίκησή μου, απέτυχε να προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση που διεξήγαγε η Χαμάς. Ως επικεφαλής φέρω πλήρη ευθύνη για την αποτυχία».

Β. Γαλούπης


ΑΑΡΟΝ ΧΑΛΙΒΑ
Επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1967 στη Χάιφα. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Εθνικής Ασφάλειας. Κατέχει πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες από το πανεπιστήμιο Bar-Ilan και μεταπτυχιακό από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Χάιφας. Το 1986 κατατάχθηκε στις IDF (Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις), στην ταξιαρχία καταδρομέων. Υπηρέτησε ως διοικητής τάγματος στην ταξιαρχία καταδρομέων (1999-2000) και ως διοικητής της ταξιαρχίας καταδρομέων. Το 2011 προήχθη στον βαθμό του ταξιάρχου. Το 2012 είπε σε εφέδρους αξιωματικούς που είχαν συμμετάσχει στις πολυπληθείς ισραηλινές διαμαρτυρίες κοινωνικής δικαιοσύνης: «Επειδή διαδηλώσατε στο Τελ Αβίβ, οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν χρήματα για πυραύλους». Το 2016 προήχθη σε υποστράτηγο. Στις 5 Οκτωβρίου 2021 διορίστηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Χθες παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επειδή δεν απέτρεψε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα